10 naturliga sätt att lindra halsbränna
Genom att äta rätt saker kan du få bukt med sura uppstötningar och halsbränna. Här är tio livsmedel som hjälper!
1. Ananas
Färsk ananas (inte konserverad, torkad eller i juiceform) har använts i århundraden mot matsmältningsbesvär och inflammation som ofta är orsaken till halsbränna. Ät några skivor till mellanmål och helst inte tillsammans med någon annan mat. Då får du bäst effekt.
2. Banan
Riktigt gula, mogna bananer hjälper matsmältningen att fungera bättre och kan därmed också mildra halsbränna. Du kan äta bananer både i förebyggande syfte och för att lindra redan uppkommen halsbränna. Det är viktigt att bananerna inte är gröna och omogna.
3. Bikarbonat
Bikarbonat har en neutraliserande effekt på magsyran och kan lindra halsbränna snabbt. Blanda ut en tesked bikarbonat i ett litet glas vatten och drick när du får besvär.
Läs också: Så får du ett friskare hjärta – 10 vetenskapliga tips
4. Fänkål
Färsk fänkål förbättrar magfunktionen och hjälper även mot sura uppstötningar och halsbränna. Skiva fänkålen tunt och ha den i sallad till exempel. Bäst är att äta den rå.
5. Gurkmeja
Inflammationsdämpande och bra för matsmältningen. Ät lite varje dag i maten eller som tillskott.
6. Ingefära
Färsk ingefära sätter fart på matsmältningen och är dessutom antiinflammatoriskt. Ät lite varje dag eller gör ingfärste på några skivor som får dra i hett vatten 4-5 minuter.
7. Kamomill
Kamomill har lugnande och läkande effekt på mage och tarm. Drick minst en kopp kamomillte om dagen, gärna innan du går och lägger dig.
8. Mandlar
Ät tre-fyra naturella sötmandlar direkt efter varje måltid. De är snälla mot magen och gynnar matsmältningen.
Läs också: 7 nyttiga frön – därför ska du äta dem
9. Äppelcidervinäger
Många upplever att äppelcidervinäger hjälper mot halsbränna, men för en del blir effekten den motsatta. Prova dig därför fram och lyssna på kroppen. Blanda i en tesked vinäger i ett glas vatten och drick före måltider. Äppelcidervinäger är surt och fräter på tänderna, använd därför med måtta.
10. Äpplen
Färska äpplen kan lindra halsbränna. Ät en äppelhalva efter varje måltid och på kvällen om du brukar få känningar när du lägger dig.
Har du problem med halsbränna, prova att undvika eller minska på det här:
Dessutom, ät inte sent på kvällen, höj gärna huvudändan på sängen lite, försök gå ner i vikt om du är överviktig samt sluta röka och snusa. Får du regelbundet svår halsbränna, besök läkare.