Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 30 juni 2016

10 naturliga sätt att lindra halsbränna

Genom att äta rätt saker kan du få bukt med sura uppstötningar och halsbränna. Här är tio livsmedel som hjälper!

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

1. Ananas

Färsk ananas (inte konserverad, torkad eller i juiceform) har använts i århundraden mot matsmältningsbesvär och inflammation som ofta är orsaken till halsbränna. Ät några skivor till mellanmål och helst inte tillsammans med någon annan mat. Då får du bäst effekt.

2. Banan

Riktigt gula, mogna bananer hjälper matsmältningen att fungera bättre och kan därmed också mildra halsbränna. Du kan äta bananer både i förebyggande syfte och för att lindra redan uppkommen halsbränna. Det är viktigt att bananerna inte är gröna och omogna.

3. Bikarbonat

Bikarbonat har en neutraliserande effekt på magsyran och kan lindra halsbränna snabbt. Blanda ut en tesked bikarbonat i ett litet glas vatten och drick när du får besvär.

Läs också: Så får du ett friskare hjärta – 10 vetenskapliga tips

4. Fänkål

Färsk fänkål förbättrar magfunktionen och hjälper även mot sura uppstötningar och halsbränna. Skiva fänkålen tunt och ha den i sallad till exempel. Bäst är att äta den rå.

5. Gurkmeja

Inflammationsdämpande och bra för matsmältningen. Ät lite varje dag i maten eller som tillskott.

6. Ingefära

Färsk ingefära sätter fart på matsmältningen och är dessutom antiinflammatoriskt. Ät lite varje dag eller gör ingfärste på några skivor som får dra i hett vatten 4-5 minuter.

7. Kamomill

Kamomill har lugnande och läkande effekt på mage och tarm. Drick minst en kopp kamomillte om dagen, gärna innan du går och lägger dig.

8. Mandlar

Ät tre-fyra naturella sötmandlar direkt efter varje måltid. De är snälla mot magen och gynnar matsmältningen.

Läs också: 7 nyttiga frön – därför ska du äta dem

9. Äppelcidervinäger

Många upplever att äppelcidervinäger hjälper mot halsbränna, men för en del blir effekten den motsatta. Prova dig därför fram och lyssna på kroppen. Blanda i en tesked vinäger i ett glas vatten och drick före måltider. Äppelcidervinäger är surt och fräter på tänderna, använd därför med måtta.

10. Äpplen

Färska äpplen kan lindra halsbränna. Ät en äppelhalva efter varje måltid och på kvällen om du brukar få känningar när du lägger dig.

Har du problem med halsbränna, prova att undvika eller minska på det här:

 • Värktabletter med acetylsalicylsyra
 • Friterad och hårt stekt fet mat
 • Alkohol
 • Lök i alla former
 • Kaffe och te
 • Tomater
 • Citrusfrukter i alla former
 • Dessutom, ät inte sent på kvällen, höj gärna huvudändan på sängen lite, försök gå ner i vikt om du är överviktig samt sluta röka och snusa. Får du regelbundet svår halsbränna, besök läkare.

  Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen