Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 15 februari 2017

10 saker du inte visste om Liseberg

Varför heter det Liseberg? Och vad var det egentligen som lockade den dagen då rekordmånga besökte nöjesparken 1996? Ta del av ett fascinerande stycke historia och få 10 spännande fakta du kan glänsa med i sommar!

1. Liseberg är uppkallat efter en kvinna. Johan Anders Lamberg ägde egendomen där Liseberg ligger idag. Hans fru hette Elisabeth, men han kallade henne för Lisa. 1753 döpte han marken till Lisas berg och det blev senare Liseberg.

2. Lisebergs populäraste attraktion är Lisebergsbanan. När den invigdes 1987 var den Europas största och längsta berg- och dalbana. Den 1,3 kilometer långa sträckan tar knappt tre minuter att åka och tåget har en topphastighet på 80 km/h.

Dagen då Lisebergsbanan öppnades tvingades man hålla parken öppet en timme längre eftersom så många ville åka. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

3. Publikrekordet för Liseberg sattes den 17:e augusti 1996 med en minnesdag för John Hron, en 14-årig pojke som med mördades av ungdomar med nazistiska sympatier året innan. Manifestationen ”För livet och mot våldet” samlade hela 57 943 besökare vilket är rekord för en normalöppen dag på Liseberg. HM Konungen Carl XVI Gustaf närvarade och en rad artister och kulturpersonligheter deltog.

4. I 20 år var en av attraktionerna på Liseberg ett då toppmodernt bad som kallades Lisebergsbadet (1936-1956). I början var badet mycket populärt, men till slut tappade besökarna intresset och eftersom det dessutom var dyrt att underhålla bassängerna togs beslut om att lägga ner Lisebergsbadet.

Lisebergsbadet var byggt som ett sommarbad men kunde även användas under höst och vår. Foto: Liseberg
Lisebergsbadet var byggt som ett sommarbad men kunde även användas under höst och vår. Foto: Liseberg

5. Det första Lisebergstornet brändes ner av en pyroman 1938. Brandkåren, som snabbt var på plats eftersom de precis släckt en brand på Cirkus, insåg tidigt att tornet inte gick att rädda. Två dagar senare greps pyromanen, en 17-årig man som under förhör erkänner sig skyldig till dådet. 1990 byggdes ett nytt Lisebergstorn, det levde kvar till 2010 då det byggdes om till fritt fall-attraktionen AtmosFear.

Det ombyggda Lisebergtornet har blivit Atmosfear. Foto: Kajsa Sjölander
Det ombyggda Lisebergtornet har blivit Atmosfear. Foto: Kajsa Sjölander

6. Kristallsalongen är den äldsta attraktion som finns kvar än idag. Denna glaslabyrint hade premiär redan 1962.

Speglarna i Kristallsalongen har roat Lisebergs besökare sedan 1962.
Speglarna i Kristallsalongen har roat Lisebergs besökare sedan 1962. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

7. 1960 och 1961 förvandlades Liseberg under några dagar till djurpark och man kunde se allt från lejon till både björnar och flamingofåglar i parken. Djurparken blir en publiksuccé, men trots det väljer man inte att fortsätta eftersom det visade sig att ett nöjesfält inte är en lämplig miljö för vilda djur.

Lejon inlånade från Köpenhamns Zoo. Foto: Liseberg.
Lejon inlånade från Köpenhamns Zoo. Foto: Liseberg.

8. 1975 var entréavgiften 3 kronor för vuxna och 2 kronor för pensionärer och barn. Redan året efter 1976, chockhöjdes priset till 5 kronor.

9. Lisebergkaninen dyker upp första gången 1981, innan dess hade man en rad olika djur som hundar, hackspettar och ugglor, men kaninen blev Lisebergs officiella symbol 1983 i samband med 60-års jubileet.

Kaninen Kanne sägs vara den gladaste av alla Lisebergskaniner. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg
Kaninen Kanne sägs vara den gladaste av alla Lisebergskaniner. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

10. I år kommer Liseberg för första gången hålla öppet under Halloween. Då kan du besöka parken tillsammans med häxor, gastar och vålnader, om du vågar!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen