Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 april 2017

10 steg till ett lyckligare liv – det funkar faktiskt!

Gör snälla saker mot andra och sluta grubbla. Det går att träna på att bli mer lycklig, enligt vetenskapliga rön. Här får du lyckoforskarnas 10 bästa råd!

Bild 1/2
Bild 2/2

Kan man träna sig i lycka? Ja, det menar lyckoforskare både i Sverige och utomlands. Ett exempel är det stora ”lyckoprojekt” som genomfördes vid universitetet i engelska Oxford.

I det deltog ett antal personer som inte var deprimerade men var känslomässigt låga. Deras ”lyckonivå” mättes både före och efter projektet och hade ökat markant hos de flesta.

Den amerikanska proferssorn Sonja Lyubomirsky har i sin bok Lyckans verktyg sammanfattat både andras och egen lyckoforskning. Här är hennes bästa råd:

10 sätt att bli lyckligare

1. Känn tacksamhet!

Asian girl's hand ready to write something on notebook

Öva på att känna tacksamhet över allt som är bra i tillvaron. Till exempel skriva tacksamhetsdagbok eller uttrycka tacksamhet till människor som betyder något för dig.

2. Bli mer optimistisk!

Träna på att se det positiva hos dig själv, andra och i livet. Testa skrivövningen Min bästa framtid där du målar upp det bästa som kan hända dig på olika sätt.

3. Sluta grubbla!

Öva på att sluta jämföra dig med andra och att älta problem. Du kan ha en bestämd ”grubbeltid” eller skriva ned problemen för att göra dem konkreta och lättare att lösa.

4. Gör snälla saker!

iStock_000024989016_Large

Inför aktivt fler goda gärningar i din vardag. Sitt barnvakt åt en stressad förälder, besök en ensam, äldre person, håll upp dörren, skänk pengar, med mera.

5. Härda ut!

Hitta sätt att klara stress, förluster och motgångar. Allt från att söka stöd hos vänner och familj till att finna mening i det som skett och att skriva ned det.

6. Vårda dina relationer!

Lyckliga människor har nära relationer till andra. Ofta till familjen, men vänner är lika bra. Ta dig tid med dina nära och visa dem uppskattning.

7. Förlåt!

Öva på läkande förlåtelse. Till exempel skriv ett brev där du beskriver hur du blev sårad och försöker förstå varför personen handlade som den gjorde. (Behöver ej skickas).

8. Hitta flytet!

iStock_000074494633_Large

Hitta aktiviteter som ger dig en känsla av flyt och närvaro. Kanske prova yoga eller mindfullness för att lära dig att slappna av och fokusera på nuet.

9. Njut mer!

Ägna minst fem minuter per dag åt att öva på att njuta av vardagliga saker som en varm dusch eller en kvällspromenaden. Återupplev härliga minnen, fira glada händelser.

10. Sätt upp mål!

Att ha rimliga mål och klara att nå dem ökar vårt välbefinnande. Bra mål kan vara att testa en ny aktivitet, lära sig något nytt. Ringa in de mål som är viktiga för just dig!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen