Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 1 februari 2017

10 superlivsmedel som skyddar mot Alzheimers

Ät rätt och halvera risken för Alzheimers! Ny forskning pekar ut 10 supernyttiga livsmedel som du ska äta ofta av – här är hela listan!

MIND heter den nya hälsodieten. Den har tagits fram av ett team professorer från olika universitet i USA, med stöd av det amerikanska institutet för äldreforskning. Dieten har testats i en stor studie, med över 900 personer.

Resultatet var tydligt – de som följde dieten troget minskade sin risk att insjukna i demens med i snitt 53 procent. Forskarna såg också att ju längre tid man äter enligt dieten, desto större förebyggande effekt

Frossa i 10 supernyttiga livsmedel

1. Gröna bladgrönsaker

spenatl

Mums för hjärnan! Fulla av antiinflammatoriska antioxidanter, vitaminer och mineraler. Minst sex portioner i veckan – helst mer!

2. Färgglada grönsaker!

iStock_000071510099_Large

Mixa grönsaker i olika färger för maximalt intag av olika antioxidanter, fibrer och vitaminer.

Så mycket ska du äta: Minst en sallad och en grönsak varje dag.

3. Fet fisk

iStock_000070971687_Large

Rik på omega-3 fettsyror och D-vitamin som är mycket viktiga för hjärnan.

Så mycket ska du äta: Ät helst tre gånger veckan eller mer.

4. Kyckling

iStock_000069240851_Large

Fågel är ett nyttigare alternativ till rött kött.

Så mycket ska du äta: Bra att äta två gånger i veckan.

5. Olika sorters bär

Olika bär

Blåbär och björnbär är extremt bra för hjärnan med sina kärlskyddande antocyaner. Men även hallon, jordgubbar, vinbär är fulla av läkande ämnen.

Så mycket ska du äta: Minst två portioner, 100 gram, i veckan – gärna fler.

6. Bönor och baljväxter

iStock_000070056241_Large

Fulla av fibrer, mineraler, B6 och folsyra – plus mycket antioxidanter. Kidney- och pintobönor är extra nyttiga.

Så mycket ska du äta: Ät 2-3 gånger i veckan minst.

7 . Nötter

Nötter

Rika på nyttiga fetter, antioxidanter, folsyra, E-vitamin med mera. Jordnötter och valnötter är extra nyttiga.

Så mycket ska du äta: Minst 5 nävar i veckan, helst osaltade.

8. Olivolja

Oliovolja

Mycket rik på E-vitamin, antioxidanter och nyttiga fettsyror – det gäller även kallpressad rapsolja.

Så mycket ska du äta: Ät lite varje dag.

9. Fullkorn

Fullkorn

Havre, korn och andra fullkornprodukter är rika på fibrer, vitaminer, mineraler samt växtsteroler som kan sänka kolesterolhalten.

Så mycket ska du äta: Ät minst tre gånger i veckan.

10. Ett glas vin

Rödvin

Gärna rödvin som är rikt på antioxidanten resveratrol.

Så mycket ska du äta: Men bara ett, litet glas vin per dag. Dricker man mer blir vinet snart en hälsorisk.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen