Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 mars 2017

2 oväntade saker som gör dig lycklig

Vad är det som gör oss lyckliga? Inte alltid det vi tror. Här är 2 faktorer som ger varaktig lycka, enligt forskningen.

Visst kan skönhet, pengar och lyxiga prylar öka vår lycka, men oftast bara tillfälligt. Sedan slår ”habitueringseffekten” till, vi blir vana vid det nya och lyckonivån sjunker till sin gamla nivå igen.

All forskning visar att upp till en viss nivå skapar ökat välstånd lycka. Men  därefter ger ytterligare pengar ingen automatisk lyckohöjning.

I stället är det andra faktorer som ger varaktig tillfredsställelse med livet. Här lyfter  psykologiprofessor Bengt Brülde, vid Göteborgs universitet, fram två viktiga faktorer.

2 oväntade lyckofaktorer

1. Hjälpsamhet

Foto: Istock
Foto: Istock

När man ger något till någon annan – tröst, pengar, tid – ökar inte bara den andra personens välbefinnande utan också den egna. Att bry sig om andra är en vetenskapligt bevisad lyckofaktor.

2. Samarbete

Foto: Istock
Foto: Istock

Att arbeta för en bättre värld tillsammans med andra, genom att använda sina förmågor gör oss lyckligare. Just att ingå i ett sammanhang som är större än en själv är en stark lyckofaktor.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen