Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 21 november 2016

5 av de värsta plastprylarna i ditt hem!

Försöker du också plastbanta ditt hem? Här är fem plastprodukter du kan börja med!

Bild 1/2
Bild 2/2

Allt fler rensar sina hem på plastprodukter och ersätter dem med naturmaterial, som glas, trä och rostfritt stål.  Efter tidigare års larm har de värsta varianterna av giftiga plastämnen förbjudits  – i alla fall i produkter som tillverkas inom EU. Det gäller särskilt plastprodukter ämnade för barn och livsmedel.

Men fortfarande finns flera tveksamma plastämnen kvar i produkter som omger oss. Det gäller särskilt plastkemikalien Bisfenol A och de mjukgörande ämnena ftalater. Båda har i djurförsök visat sig ha en viss hormonstörande effekt, vilket tros kunna öka risken för fetma, diabetes, cancer och andra sjukdomar.

Även om halterna vi får i oss ligger långt under gränsvärdena, menar många forskare att en cocktaileffekt finns. Den innebär att när många kemikalier blandas i vår kroppar – även i mycket små halter, kan de förstärker varandra gifteffekt.

Här är 5 plastbovar i vardagen!

1. PVC-golv

Plastjobb

Fortfarande finns äldre PVC-plastgolv i många hem. Mattorna kan innehålla stora mängder av mjukgörare, som idag är förbjudna i golv tillverkade inom EU . Ftalaterna läcker ut i luften och samlas i damm bland annat. Barn under tre år får i sig mest av ämnena, visar svensk forskning.  Exponering för ftalater kan öka risken för astma, allergi och även cancer.

2. Butikspackad ost

Plastjobb ost

Livsmedelsbutiker får använda plastfolie av PVC-plast som kan innehålla ftalater. Den plasten finns inte i den plastfilm som vi vanliga konsumenter köper. Butiksplasten av PVC ska bara användas för att slå in frukt och grönsaker, men används ändå ibland till feta livsmedel som ost och kött. Fettet i osten och köttvaran gör att PVC-ämnet löses ut lättare. Fråga i butiken vilken plastfolie de använder.

3. Köksredskap av svart plast

Plastjobb köksredskap

För ett par år sedan gick larmet om att det giftiga ämnet anilin fanns i stekspadar och slevar av svart polyamidplast. Det är ett cancerogent ämne som löses ut när plasten hettas upp och kommer i kontakt med fetter. Är i dag förbjudet inom EU, men kan förekomma i köksredskap som importerat från länder utanför EU. Säkrast att köpa i stora butikskedjor. Eller byta mot redskap i rostfritt stål eller trä.

 4. Konservburkar

Plastjobb konserv

Fortfarande kläs insidan av de flesta konservburkar vi köper med en lack som innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Mest löses det ut av feta råvaror eller oljelag.  Visserligen i mikroskopiska mängder men som vid dagligt intag ändå kan höja halterna av ämnet i blodet, visade ett test vid Lunds universitet. Vissa tillverkare har slutat med lacken, bland annat Kung Markatta.

5. Matlådan

Plastjobb matlåda

Visserligen är merparten av alla matlådor gjorda av godkända plastsorter, märkta med symbolen glas och gaffel. Men i mindre butiker kan lådor från länder utanför EU säljas som innehåller förbjudna ämnen. Även ”ofarlig” plast tål inte att upphettas länge, mer än fem minuter på hög effekt. Särskilt inte om det är fet mat, för då kan plasten mjukna och svettas ut plastämnen. Värm helst på tallrik och använd glasburkar om du kan.

Källor: Cecilia Hedfors, sakkunnig om miljögifter på  Naturskyddsföreningen och Kettil Svensson, toxikolog på  Livsmedelsverket.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen