Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 10 september 2015

5 hälsovinster med att äta äpplen!

Ett äpple om dagen – det kan göra under för hälsan! Risken för stroke, cancer och till och med demens kan minska. Land.se har listat 5 hälsovinster med äta denna superfrukt!

FOTO: Istock

Äpplen är riktiga superfrukter! De är fulla av sjukdomsbekämpande ämnen som C-vitamin, kalium och kraftfulla antioxidanter som flavonoider och quercetin. Och det är  skalet det nyttiga sitter. Men välj helst ekologiska eller svenskodlade äpplen för att minimera intaget av bekämpningsmedelsrester.

Läs också: Så bevarar du äpplets hälsoeffekter! 3 enkla recept!

5 skäl till att äpplen gör dig friskare!

1. Skyddar hjärtat

Finska epidemiologer har visat att ett högt intag av flavonoider från äpplen och lök ger en klart lägre risk för död i hjärtkärlsjukdom. Forskning vid universitetet i Oxfordt visar ett äpple om dagen minskar risken hjärtattack, lika mycket som blodfettsänkande statiner.

Läs också: 10 superlivsmedel som skyddar mot Alzheimers

2. Minskar risk för tarmcancer

Att äta mycket flavonoidrik mat, särskilt äpplen, kan minska risken för tarmcancer med upp till 46 procent. Det visade en finsk studie som följde 10 000 män och kvinnor under 24 år. Förutom flavonoiderna tros även pektinet i äpplena spela roll. Det är lösliga fibrer som i studier visat sig hämma tumörtillväxten genom att binda till sig ett särskilt protein.

Läs också: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

3. Minskar risken för stroke

En studie vid Uppsala universitet, med 75 000 personer, visar att de som äter mycket frukt och grönt, och särskilt äpplen och päron, minskar strokerisken med 20 procent. En nederländsk studie, med 20 000 deltagare, visade att de som åt mycket äpplen och päron, kunde minska risken för stroke med upp till 50 procent.

Läs också: Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter

4. Skyddar hjärnan

Forskning i  Kanada och USA (Quebecs och Cornells universitet) visar att antioxidanten quercetin i äpplen, skyddar hjärnans nervceller och motverkar inflammationer som leder till celldöd. Det kan minska risken för att utveckla demens och Alzheimers.

5. Sänker kolesterolet

En studie vid Florida State University visar att äldre kvinnor som äter äpplen varje dag, minst 75 gram, kan sänka  halten av det ”dåliga” kolesterolet, LDL, med 23 procent. Samtidigt stiger det goda kolesterolet, HDL, med 4 procent.

Vill du läsa mer om hälsa?  Gilla oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen