Så gör du egen yoghurt – i 5 steg
Att sätta sin egen yoghurtkultur är kul, enkelt, billigt och gott. Så här gör du enkelt egen yoghurt.
Surdeg, korvstoppning, hembryggt öl – laga-själv-från-grunden-intresset är fortsatt starkt. Men när bjöds du på egentillverkad yoghurt senast? I Sverige, alltså. I Medelhavsländerna är yoghurtmaskiner en storsäljare, vart och vartannat hushåll gör sin egen krämiga mjölk syrad med levande bakteriekulturer.
Det här behöver du
Måste man ha en köksmaskin? Nej, det går lika bra med en kastrull i ugnen. Men det går att köpa maskiner i olika prisklasser som gör det lättare att ha exakt koll på processen.
Så här gör du yoghurten
1. Värm mjölken till 90 grader för att ta död på eventuella oönskade bakterier. Man ska se småbubblor i kastrullen, men det får inte koka. (Om du använder pastöriserad köpemjölk och rena redskap så kan du hoppa över det här steget)
2. Låt den svalna till 30–40 grader.
3. Tillsätt yoghurt och rör om så att den löser sig, 1 deciliter yoghurt till 9 deciliter mjölk brukar vara lagom.
4. Häll mjölkblandningen i en ren kastrull eller gryta och vira in med en filt eller handduk. Ställ den varmt eller i ett varmt vattenbad. Helst 35 grader, men inte varmare än 40.
5. När yoghurten har tjocknat ska du ställa in den i kylen. Vänta i fem-sex timmar, så är den klar. Du kan också låta den stå längre, till exempel ett dygn, för att få en härligt krämig och syrlig yoghurt.
Läs också: Så gör du egen keso – steg för steg
Hur går det till?
Det som sker är att köpeyoghurtens mjölksyrebakterier förökar sig i värmen – en milliliter yoghurt innehåller minst en miljon levande bakterier. Bakterierna ger inte bara den syrliga smaken och tjocka konsistensen, de förlänger också hållbarheten rejält. Upp till två veckor håller sig yoghurten i kylen.
En evighetsmaskin
Men nu kommer det fina i kråksången, det som nästan får oss att tro att vi har uppfunnit evighetsmaskinen: Med en klick från den hemgjorda yoghurten kan du starta nästa omgång. Som i sin tur kan hjälpa till att starta nästa. Och så vidare. Bara att köpa ny mjölk.
Emellertid brukar bakteriekulturen efter ett antal generationer förändras av att andra bakterier hittat dit, så med tiden måste man börja om från början.
Läs även: Gör egen mozzarella på en halvtimme