Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 maj 2015

5 tips för dig som drömmer om att starta ett kafé

Drömmer du om att starta ett eget kafé? Här är fem tips som hjälper dig att lyckas.

Christina Pispas, driver Café Saturnus i Stockholm tillsammans med sin man Christos.
– Det tog två år innan vi gick runt och ytterligare ett år innan vi blev lönsamma, säger Christina.

Idag strömmar dock gästerna till Saturnus och på helgerna ringlar sig kön ut på gatan.

Vad är hemligheten bakom att lyckas i branschen?
– Du måste verkligen brinna för att driva café – annars går det inte, säger Christina Pispas.

Här är Driva Eget´s chefredaktör Camilla Björkmans 5 tips för att lyckas:

1. Läget är A och O
Nyckeln är att hitta ett ställe där dina kunder passerar ofta. Exempel: i ett köpcentrum, vid en turistplats eller på en shoppinggata. Se läget från kundernas perspektiv: Är de sugna på att fika just här? Ställ dig utanför din potentiella lokal och räkna antal förbipasserande. Är det 50 i timmen och du räknar med att få in fem av dem, räcker det för att du ska gå runt?
2. Sätt rätt pris
Kostnaderna för ditt kaffe, fikabröd och annan mat är normalt mellan 20 och 40 procent av det pris du tar ut. Vilken procentsats du väljer beror på hur stora dina övriga kostnader är. Dela därför kostnaden på den procentsats du väljer. Exempel: Ingredienserna i en kanelbulle kostar 6 kronor, då blir det 6 / 0.20 = 30 kr.
3. Sänk kostnaderna
Jobba regelbundet med att minska utgifterna. Kan du få samma kaffesort billigare hos en annan leverantör? Sänka elkostnaderna? Effektivisera och på så sätt ha mindre personal? Minska portionerna om kunderna inte äter upp? Men gå inte för långt – du vill inte sumpa kvalitén, bara undvika spill.
4. Anpassa försäljningen till antalet sittplatser i lokalen
Ett litet café med ett fåtal bord kräver mer take-away, och kanske att du hittar fler intäktskällor som catering. Ett större café med många bord utnyttjas bättre om du kan sälja mer än bara bullar och kaffe, till exempel varm lunch.
5. Få stammisar
Regelbundna kunder som återkommer, helst varje dag, är din bästa inkomstkälla. Extra gott kaffe, en speciell sorts bulle eller elström vid borden till gästernas bärbara datorer – hitta därför just din speciella grej som lockar kunderna gång på gång.

Land.se ger fem tips på hur man lyckas om man vill starta ett kafé.
Att hitta ett bra läge är a och o för att få ett populärt kafé.

Tänk på det här när du letar lokal

Åsa Brannestam, fastighetskonsult och VD för Lokalmäklarna, tipsar:

 • Att köpa en cafélokal är det få som gör. Det allra vanligaste, och lättaste, är att ta över eller köpa ett hyreskontrakt där det redan bedrivs café. Då får du maskiner och inredning på köpet och kan komplettera med eget.
 • Hyreskontrakt kan variera väldigt i pris, från noll kronor till flera miljoner. Ett inarbetat namn och bra läge höjer priset avsevärt.
  Allra bäst är om du kan ta över det gratis, vilket ofta är fallet på landsbygden eller i mindre städer. Även ställen som golfbanor och turistattraktioner kan ge bort ett hyreskontrakt för att de vill ha ett café. Leta i tidningen och på nätet och se till att ha god tid på dig. Om du har kontakter i fastighetsbranschen kan du ha turen att få ta över ett kontrakt gratis även i storstaden.
 • Månadshyran varierar från några tusenlappar till flera tiotusen. Kom ihåg att den kan vara förhandlingsbar. Be att få se siffror på den tidigare caféägarens omsättning – det finns ofta att tillgå. Då kan du få en fingervisning om vilken hyra du kan hålla.
 • Läs mer om att starta café på Driva Eget:

  • Vilka regler gäller för ett sommarcafé? 
  • Häng på nya cafétrenden
  • Läs även:

   • Andreas och Linda driver åtta företag tillsammans
   • Julia, 23, startade eget snickeri: ”Det gäller att våga bryta normen”
   • Williams lemonad blev en succéaffär
   • Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Missa inte vår webbshop

    Lär dig i din takt

    Upptäck nya platser med

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen