Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 18 december 2016

6 nyttiga frön – därför ska du äta dem

Små men naggande goda. Frön är rika på viktiga vitaminer och mineraler som håller allt från ämnesomsättning till immunförsvar i topptrim. Helt naturligt!

1. Chiafrön

land_artikel_chiafron

Protein och viktiga mineraler finns det gott om i chiafrön, såsom järn, zink, fosfor, kalcium och magnesium. För att näringen ska bli lättillgänglig för kroppen behöver du tugga sönder fröna.

De här fröna är mycket rika på nyttiga fettsyran omega-3, dock en variant som kroppen inte tar upp lika lätt som exempelvis omega-3 i lax.

Omega-3 är bland annat bra för hjärnfunktionen och immunförsvaret. Det är också inflammationsdämpande och motverkar blodproppar.

Chiafrön innehåller rikligt med kostfibrer. De kan hjälpa vid trög mage. Låt dem gärna svälla minst ett par timmar i vatten, yoghurt eller mjölk innan du äter dem. Annars kan de få motsatt effekt.

2. Hampafrön

land_artikel_hampafron

Proteinrika frön som också har en bra balans mellan fetterna omega-6 och omega-3. De innehåller nyttiga mineraler och äts de oskalade är de en bra källa till kostfiber. E-vitamin finns det också gott om i hampafrön. Använd dem i müsli till exempel.

3. Psylliumfrön

land_artikel_psylliumfron

De här fröna äts främst för det rika innehållet av kostfiber. Fibrerna är icke vattenlösliga och kan inte brytas ner av kroppen. Psyllium motverkar förstoppning. Psylliumfröna sväller mycket, så ät dem utblandade i rikligt med vätska eller drick ordentligt till. Ät inte mer än någon eller ett par matskedar per dag för att undvika gasig mage. Psyllium kallas också för loppfrö.

4. Pumpakärnor

land_artikel_pumpafron

Innehåller bland annat mycket zink som är viktigt för immunförsvarets funktion. Pumpakärnor är också en bra källa till magnesium, ett mineral som många har brist på. Ämnet motverkar benskörhet och kan hjälpa mot huvudvärk och muskelkramp. Järn och E-vitamin är andra nyttigheter som finns i pumpakärnor.

5. Solroskärnor

land_artikel_solrosfron

En riktig E- och B-vitaminbomb! E-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader. Solroskärnor har ett ganska högt innehåll av alla B-vitaminer men särskilt av vitamin B1, vilket är viktigt för ämnesomsättningen.

Solrosfrön är också rika på selen, järn och magnesium. Selen är en antioxidant som samverkar med E-vitamin. Mineralet hjälper också immunförsvaret.

6. Sesamfrön

land_artikel_sesamfron

Sesamfrön äter vi oftast inte i så stora mängder, men det kan vara värt att lägga en matsked på morgonfilen. Fröna innehåller en hel del B-vitamin samt mineralerna järn, magnesium, zink och kalcium. B-vitamin hjälper bland annat ämnesomsättningen och är bra för muskler, hjärna och nervsystem. Zink är viktigt för hår, hud, naglar, ämnesomsättning och immunförsvar. Sesamfrön med skal är mer mineralrika än de utan. De kan vara både ljusa och svarta.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen