Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

6 tips för att lyckas med gårdsbutiken

En ny våg av företagare satsar alltmer på närproducerad mat. Men för att lyckas gäller det att konkurrera med kvalitet, menar Anna Hane som bytte IT-branschen mot en bondgård. Här är hennes bästa tips.

FOTO: Roger Olsson

En trend som växer stort är att många satsar på småskaliga, lokala verksamheter och närproducerad mat, skriver Driva eget.

En av dem är Anna Hane. För fyra år sedan lämnade hon, tillsammans med sin man Fredrik, Stockholm och en karriär som serieentreprenör inom IT-branschen för att ta över Resta gård mellan Uppsala och Enköping.
– Entreprenören i mig ville undersöka om det finns möjlighet att driva ett lantbruk i Sverige där man blandar det bästa från förr med det bästa från den moderna världen. Hittills ser det väldigt lovande ut, säger Anna.

”Många kommer hit för att ta en fika”

Gården är på 500 hektar av vilka 300 är skog. Här odlas foder och grönsaker, frukt och bär. Det finns 116 grisar, ett hundratal tackor och lamm, runt 30 nöt av vilka 12 är mjölkkor, hästar, katter, vallhundar och getter.

Sedan ett år tillbaka säljer Anna kött och grönsaker i gårdsbutiken som lockar fyrahundra personer i månaden.
– När man kommer hit ska man kunna få en fullfjädrad ”mitt inne i stan-kaffe”. Jag har en espressobar med hembakat. Vissa kommer bara hit och fikar.

Innan hon öppnade butik sålde Anna varorna över nätet. Men det spelade ingen roll hur mycket hon än skrev om hur bra djuren har det. Många vill se själva.
– Det finns definitivt en marknad för gårdsbutiker, människor kan betala betydligt mer för köttet om de får en bekräftelse på att djuren har haft det bra.

Försäljningen går bra

Anna säljer även köttlådor, liksom honung som produceras av andra på gården.
– Man behöver inte göra allting själv. Men produceras något på gården kan du sälja det som en gårdsprodukt.

Och försäljningen går bra. I början gjorde hon allt själv men nu har hon tre heltidsanställda. Omsättningen har fördubblats varje år, en tillväxttakt som Anna tror kommer att hålla i sig framöver.
– Mitt problem just nu är att det tar tid att växla upp produktionen. Det tar två år innan jag har mer griskött i disken. Men jag växer så mycket jag orkar.

För att klara affären på griskött behöver hon ta ut ett pris på 200 kronor per kilo, plus kostnader för slakt, styckning och packning av köttet.
– Mina kostnader är betydligt högre än för vanlig grisproduktion.

Hon tror inte att det går att konkurrera med kvantitet i Sverige.
– Vi har andra förutsättningar och måste satsa på kvalitet utöver det vanliga och våga ta betalt. Det gäller att ha ett marknadstänk och bygga varumärken.

En trygg intäkt

På gården finns även permanenta hyresgäster. Det ger en trygg intäkt.
– Det finns många som vill bo på bondgård men inte har tid eller ekonomi att förverkliga det. Jag är inte rädd för att ta betalt för mitt boende.

Boende åt turister är i görningen liksom en militär hinderbana och motionsslinga som även är djursafari. Just Anna satsar på deluxe-boende och siktar på ett pris runt 1 000 kronor natten. Men även enklare boende kan locka besökare menar hon.
– Trenden är att man tycker att det är roligt att komma ut och se det äkta. Strunta i att det sitter flugskitar på fönsterrutorna. Det är lika många som vill komma och käka frukost i bondens halvskitiga kök och sova i en gäststuga med enklare möbler och nymanglade lakan.

Anna har dessutom entreprenad i form av snöröjning. Det finns också planer på musteri, gårdsmejeri och att försörja gården med egen el från vattenkraft.
– Man står stadigast på många ben, säger hon.

Anna Hanes råd till dig som vill ha en småskalig verksamhet

1. Sälj direkt till konsument. Försök att korta försäljningsleden – och var då inte rädd för att ta betalt. Du gör hela försäljningsjobbet och distributörsjobbet och måste ta betalt för det. Det ska inte vara billigare för att man köper hos bonden.
2. Satsa på beskrivningar. 
Berätta varför produkterna är så bra just hos dig. Det säljer. Ännu bättre kan vara att visa, genom att bjuda in kunder till gården.
3. Låt någon provbo. 
Funderar du på att erbjuda boende: låt en avlägsen släkting eller vän bo över som om de skulle betala för det. Vad tyckte de?
4. Ta hjälp av nätet. 
Det finns många marknadsföringskanaler på nätet: Blocket, Facebook, Airbnb. Googleoptimera din sajt, läs hur på Driva-eget.se.
5. Fråga vad andra tycker. 
Bygg en ny idé eller tjänst med hjälp av ärligt tyckande från dina befintliga kunder.
6. Håll tempo. 
Du kan inte planera alltför mycket framåt – förutsättningarna kan ju ändras helt. Var beredd på att vinkla om din verksamhet.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen