Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 februari 2017

7 goda och enkla matsäckstips till vinterutflykten

Sällan smakar väl mat så gott som efter några timmar i skidbacken eller på isen. Men grillkorv i all ära, det finns mycket annat gott att stoppa i picknickryggan.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Krämig soppa

land_artikel_blomkalssoppa

Fyll termosen med en len och härlig soppa. Gillas av de flesta och mättar bra. Soppan gör du kvällen före, bara att värma och hälla upp i en termos på morgonen. Använd grönsaker du gillar, en personlig favorit är den här med blomkål.

Du behöver:

Ett litet blomkålshuvud
En gul lök
Smör att steka i
6-7 dl grönsaksbuljong
Eventuellt 1 dl vitt vin
Salt och peppar
2 dl grädde
Knaperstekt bacon i småbitar
Eventuellt lite färsk timjan

Gör så här:

  1. Stek grovhackad lök och blomkålsbuketter i smör utan att de får färg.
  2. Slå på grönsaksbuljong och vitt vin, sjud tills grönsakerna är mjuka. Mixa slätt.
  3. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
  4. Värm soppan samma dag som den ska ätas och häll upp i förvärmd termos. Toppa varje portion med knaperstekt bacon och färsk timjan vid servering. En bit bröd är gott till.
  5. 2. Grillade mackor

    land_artikel_grillad_macka

    Ett lyxigt och lite fräschare alternativ till korv är mackor eller wraps med goda fyllningar som du lägger på grillen om det finns en. Mackorna kan även ätas kalla. Gör dem på morgonen och slå in i folie. Några förslag på fyllning:

    • Ost, rökt skinka och senap
    • Hummus och grönsaker
    • Mozzarella, basilika, svartpeppar och soltorkad tomat
    • Salami, vällagrad hårdost och tomat
    • Läs också: Fixa sportlovsmaten – 8 goda och matiga mackor

      3. Matig sallad

      land_artikel_bonsallad

      Fyll matlådor med en god, nyttig och mättande sallad. Som bas kan du ha pasta, quinoa, korngryn eller liknande. Blanda med förslagsvis pesto, balsamvinäger, färska örter om du har samt olika grönsaker. Kanske oliver och mozzarella i tärningar också. En annan favorit innehåller valfria bönor/linser, majs, tomat, lök, limejuice, neutral olja, salt och färsk, hackad koriander.

      4. Fyllda matbullar

      pies with meat or cabbage for cooking paper.

      Baka en stor sats matfrallor och frys in så har du den perfekta utflyktsmaten klar när det är dags. Valfri matbrödsdeg fylld med till exempel ost samt stekt bacon, lök, timjan och äpple smakar gott i skidbacken. Bullarna kan ätas varma och kalla.

      Du behöver (till bröddegen):

      6 dl vatten och/eller mjölk
      50 g smör
      25 g jäst
      1 tsk socker
      ½ tsk salt
      Ca en halv påse vetemjöl (1 kg)
      Ett uppvispat ägg

      Fyllning:

      2 paket skivat eller tärnat bacon
      2 syrliga äpplen
      1 stor gul lök
      ½ tsk timjan
      +riven lagrad ost

      Gör så här:

      1. Smält smöret. Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, smöret, socker och salt. Rör ner mjölet, men spara någon deciliter till utbakningen. Knåda ihop degen i några minuter.
      2. Låt jäsa i en dryg timme. Under tiden gör du fyllningen. Fräs finskuret bacon knaprigt. Ta upp ur pannan och låt rinna av. Stek tärnat äpple och hackad lök i fettet. Blanda allt och krydda med timjan. Ställ åt sidan. Riv ost.
      3. Kavla ut degen och ta ut rundlar med ett mått (uppochnervänd skål går bra), ca 10-12 cm i diameter. Klicka ut lite fyllning och riven ost på varje rundel, vik ihop lägg med skarven neråt på en plåt med bakpapper. Låt jäsa en halvtimme.
      4. Pensla med uppvispat ägg och baka av i 225 grader mitt i ugnen tills bullarna börjar få färg.
      5. En smaskig variant på baconbullar med smördeg hittar du på bloggen Niklas Middag.

        Läs också: Välkommen till skidbackarna – från det ljuva 60-talet

        5. Grönsaker med dipp

        land_artikel_grönsaker_dipp

        Skär grönsaker i stavar, till exempel morötter, gurka och paprika. Blanda ihop en dip av färdig mix och gräddfil. Smidig och fräsch ”fingermat” att äta medan mackorna eller korven ligger på grillen.

        6. Grillade fruktklassiker

        bananas cooked on the barbecue

        Banan fylld med smält choklad och varma äppelklyftor med socker och kanel – gott och enkelt om det finns grill. Gör ett snitt längsmed de oskalade bananerna och pilla ner lite mjölkchoklad i skåran. Linda in i folie. Kärna ur och klyfta äpplena, blanda med kanel och socker och lägg i ett foliepaket. Grilla, öppna och ät med sked eller gaffel. Givetvis går det fint att grilla även annan frukt, till exempel ananas.

        Läs också: Värm dig med en soppa – 5 fantastiska recept

        7. Nutellapannkakor

        Crepes with chocolate cream

        Bred nutella eller hemgjord nötkräm över kalla pannkakor och vik eller rulla ihop. Servera kalla eller värm på grillen inslagna i folie. Mums!

        Relaterade artiklar

        Populära ämnen på Land.se

        Lands Nyhetsbrev

        Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

        Missa inga nyheter
        Gratis

        Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


        Läs artiklar i säsong

        Till toppen