7 heta mattrender 2015
Odlade insekter, bittra smaker och syrade grönsaker. Det är några av mattrenderna som spås bli stora under 2015.
1. Drickbuljong
I New York är det här redan stort och något ”alla” pratar om och nu har en buljongbar öppnat. Drickbuljongens hälsofördelar är det man främst framhåller som förklaring till varför det har blivit så stort.
2. Lyxig snabbmat
Trenden med snabbmat som känns lyxig, allt från gourmetpizzor till fantastiska hamburgare, blir allt större då fler toppkockar ger sig in i den växande branschen.
3. Bittra smaker
Under 2015 kommer bittra grönsaker, bitter choklad och kaffe komma ut på marknaden och spås bli väldigt efterfrågat.
Läs också: Gröna trender du inte får missa
4. Odlade insekter
Den politiskt korrekta proteinkällan som kanske inte blir stor i Sverige under 2015 men möjligen utomlands och förr eller senare kommer den även hit, var så säker.
5. Det ”nya” glutenfria sädesslaget teff
Har länge odlats och ätits i Etiopien. Har beskrivits som det nyttigaste bland alla jordens gryn och efter att flera amerikanska kändisar har börjat äta det sprids det nu världen över i raketfart och det odlas numera även i USA.
Läs också: Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor
6. Fler vinbarer
De unga vuxna idag går gärna på vinbar och vill gärna att det ska kännas hippt, ungt och feminint. De ställen där man får provsmaka innan man beställer är extra populära.
7. Fermenterade livsmedel
Syrade grönsaker är ingen nyhet men börjar bli mer och mer populärt då fler och fler inser att fermenterad mat är supernyttig. Att syra sina egna grönsaker kan nog bli en stor trend framöver.
Läs också: 5 matvaror som håller längre än du tror
Läs också: 8 starka trender inom mat