Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Allt fler kan tänka sig delningsekonomi

Fyra av fem svenskar kan i framtiden tänka sig att dela allt ifrån bil och verktyg till sysslor som att mata katten. Nu tar delningsekonomin över världen.

Allt fler privatpersoner vill hyra, låna, dela eller byta varor och tjänster med varandra. Det är detta som kallas delningsekonomi – och den väntas nu växa från 15 miljarder dollar 2014 till 355 miljarder dollar 2025, enligt PWC, skriver Driva Eget.

Utgångspunkten är att det är bättre att dela än att äga och köpa nytt, för att maximera utnyttjandet av befintliga resurser. Dessutom kan privatpersoner tjäna pengar på sina egna varor och tjänster.

Samåkning populärt

En ny undersökning genomförd på uppdrag av GoMore, en skandinavisk portal för samåkning och privat biluthyrning, visar att var femte svensk provat på någon form av delningstjänst. Flest svenskar, närmare var tionde person, har testat lånecyklar, och var tjugonde svensk har någon gång hyrt boende direkt av en annan privatperson via till exempel AirBnB. Andra tjänster för att dela som svenskarna anammat är samåkning, bilpooler och privat biluthyrning.

Nyligen lanserade taxibolaget Uber sin nya tjänst Uber Pop som gör det möjligt för privatpersoner att ta betalt för att ta med samåkare i bilen.
– I Skandinavien ligger vi långt fram när det gäller denna typ av tjänster, till exempel etablerades tidigt grupper för samåkning på internet. Vår bedömning är att det vi ser idag bara är början på delandets ekonomi och vi tror att dessa tjänster kommer att fortsätta växa, säger Matias Møl Dalsgaard, grundare av GoMore.

Bland de olika möjligheterna att dela bilen är intresset störst för samåkning. Nästan var fjärde svensk är intresserade av att testa tjänster för detta.
– Genom att utnyttja bilen på det effektiva sätt som samåkning innebär, kan vi minska både trafik och påverkan på miljön, individen kan spara pengar och ändå ta sig enkelt från dörr till dörr. Vi är övertygade om att framtidens bilism handlar om att dela, säger Matias Møl Dalsgaard.

Fler vill gärna utbyta mindre tjänster med varandra

Undersökningen visar också att intresset för att i framtiden dela fler varor och tjänster är stort. Fyra av tio är intresserade av att testa lånecyklar, och fler än tre av tio vill gärna utbyta mindre tjänster, som att mata katten, montera IKEA-möbeln eller klippa gräsmattan. Var fjärde svensk är dessutom intresserad av att dela med sig av verktygslådan.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen