Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 1 oktober 2015

Älvkarleby – först i Sverige med framtidens idrottsplats

Då: En fallfärdig uterink. Nu: En fantastisk multi-rink. Älvkarleby är först i Sverige med att bygga framtidens idrottsplats. Och det har redan blivit mer liv och rörelse bland ortens ungdomar.

Det sprudlar av liv vid uterinken i Älvkarleby. Kick bikes-åkare, innebandyspelare och inlineshockeyspelare trängs på rinken som förvandlats från fallfärdig till toppmodern.

Förklaringen till förvandlingen är en tjock tjeckisk matta som tål allt väder och all sorts aktivitet. När Markus Oksanen i Älvkarleby IK fick höra talas om den för närmare två år sedan sattes arbetet igång med att jaga sponsorer och pengar. Och i somras stod den på plats.

Läs också: Ge idrotten rätt förutsättningar

– Vi har inte haft någon invigning, eftersom den inte är helt klar, men redan har folk börjat använda den. Barn och unga har samlats för att spela innebandy eller cykla. Snart ska vi få basketkorgar och kombinerade handbolls/fotbollsmål också, säger Markus.

I vinter räknar de med att spola upp isen också.

Den totala kostnaden blev 600 000, mycket pengar för en liten förening. Men bidrag från allmänna arvsfonden och kommunen och lokala sponsorer räddade budgeten.

– Vi har lagt ner 100-tals timmar på att söka fonder. Men vi har ju märkt att det finns pengar och får man väl snurr på ansökningarna så går det ganska smidigt. Samtidigt kan man göra den här lösningen mycket billigare, säger Markus.

Läs också: Här finns pengarna att söka

Projektet går under namnet ”Framtidens Idrottsplats”. Målet är att skapa förutsättningar för att alla ska kunna få en aktivare, hälsosammare och roligare fritid. Vilket redan efter ett par månader har gett resultat.

– Det är ett helt annan aktivitet nu. Och deltagarantalet i fotbollsklubben ökar igen. Ju mer man rör sig, desto roligare blir det, säger Markus.

Läs också: Ny hjärnforskning: Du mår som du tänker!

Men Älvkarleby nöjer sig inte med att de fått Sveriges enda fullstora utomhusbana med riktigt inlinehockey-golv. Nu planerar de att bygga en konstgräsplan bredvid.

– Vi har fått pengar från Idrottslyftet och Svenska Fotbollförbundet. Och så säljer vi andelar till privatpersoner, säger Markus Oksanen.

Så här har Älvkarleby finansierat sin unika idrottsparken

Multisportrinken
Arvsfonden 1,2 miljoner kr

Konstgräset
Idrottslyftet 500 000 kr
Svenska Fotbollförbundets anläggningsfond 200 000 kr
– Vi letar ytterligare sponsorer och vi kommer att sälja 1000 m2 konstgräs för 333 kr/m2 till privatpersoner och företag., säger Markus Oksanen

Skate/Bikepark
Älvkarleby Kommun 10 000 kronor.

Markarbete
De lokala företagarnas arbete uppskattas av föreningen vara värt 500 000 kronor.

Övrigt:
Material, mål, bollar, nät, basketkorg m.m
Landstinget Uppsala Län (folkhälsomedel) 85 000 kr

 

Relaterade artiklar

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen