Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Andreas och Linda driver åtta företag tillsammans

Vad har en kokosboll och en grävmaskin på 42 ton gemensamt? Båda är en bra affär, tycker entreprenörerna Andreas och Linda Andersson som driver inte mindre än åtta företag tillsammans.

Andreas och Linda har varit tillsammans halva livet och drivit företag ihop nästan lika länge. De är mångsysslarna från Rödön utanför Östersund som inte verkar rädas någonting.
– Vi har varit i lag i 17 år och gifta i sju, säger Linda.
– Jag hittade henne ute i skogen på Rödön, i ett tält, skrattar Andreas.

Då var Linda 15 och var ute och campade med en kompis. Andreas och hans kompis fick syn på tjejerna och knackade på. Sedan är resten historia, som det brukar heta. Historien verkar lite symbolisk för Andreas. Han ser något, fattar direkt om det är värt att satsa på och drar sig inte för att ta kontakt och köra.

Snart säsong

Vi ses vid den nybyggda paviljongen i Badhusparken i centrala Östersund. Solen gassar och väcker förhoppningar om en fantastisk sommar vid Storsjön. Kaféet har knappt öppnat men borden börjar redan fyllas.

Det här är det senaste tillskottet bland familjens verksamheter. Hur hela företagsbilden ser ut är lite svårt att få grepp om. Linda och Andreas nämner Stokke Titt, den gemytliga hembygdsgården på Frösön som också funkar som festlokal.

De driver även Camp Södergren, ett lägenhetshotell som ägs av skidåkaren Anders Södergren med flera. Men under samtalet poppar nya saker upp mest hela tiden, känns det som. Det är catering här, en glasskiosk där och lite snickeri emellan.

Kokosbollsmaskin blev början

Från början var Andreas snickare på heltid och Linda skulle så småningom börja utbilda sig till tandsköterska. Men de kunskaperna har hon inte fått någon praktisk användning av. För Andreas fick nys om en kokosbollsmaskin som Lindas mamma hade undanstoppad i källaren. Varför inte göra kokosbollar?

Land.se skriver om entreprenörerna som driver åtta olika verksamheter.

Snickaren började baka och blev lite förvånad över hur bra det faktiskt gick. Rödöns kokosbollar blev – och är – ett begrepp. Sedan blev de med gård. Av en slump.
– Vi var ute och åkte och jag fick syn på en jättecool traktor, en femtiotalare. Jag har alltid hållit på att köpa och sälja fordon så vi stannade till. Det slutade med att vi köpte gården och fick traktorn på köpet! säger Andreas nöjt.
– Det var jättefint. Ett Per Albin-torp, säger Linda.

Men de blev inte så långvariga där …
– Nej, vi sålde ju det, säger Andreas.

Vågar satsa

De tog i stället över Andreas föräldrars hus. Byggde om och byggde till. Det här ”vi sålde ju det” är vanligt förekommande i deras historia, inser man efter en stund i parets sällskap. De satsar, får i gång en verksamhet och kör tills det inte känns så kul längre. Som när det inte finns potential att växa mer. Då drar de sig inte för att sälja av bara för att kunna starta något nytt.

Så gjorde de till exempel med kaféet i Frösötornet – och när de startade tillverkning av lunchmackor och sallader som de sålde till både butiker och restauranger.
– När jag tror på något riktigt mycket, då vågar jag. Fast jag har ju gått på mina nitar, säger Andreas.

Nära konkurs

För tre år sedan växte de på tok för fort. Plötsligt sa revisorn ”antingen går ni i konkurs här och nu – och förlorar både jobb och hem – eller så knyter ni nävarna och tar tag i verksamheten”. Andreas berättar om hur han bröt ihop helt och började storgråta mot Lindas axel.

Hur länge då, undrar jag.
– I två timmar. Sedan bet vi ihop och började jobba. Det fanns inget alternativ. Jag hade förlorat kontrollen när jag delegerade ansvar så jag började med att ta tillbaka allt ansvar. Sedan skar vi ner i kostnaderna och sålde av verksamheter. På sex månader hade vi vänt till ett överskott, säger han.

Inga genvägar

Sedan dess kollar Andreas ekonomin i alla olika verksamheter tre gånger i veckan. Allt för att inte hamna där igen. Det finns inga genvägar till bra affärer menar de. Man måste ha koll – på utgifter, personal och produkt.
– Du måste ha bra kvalitet för att kunna höja priserna och ta bra betalt. Det är det som är utmaningen, inget av de ställen vi har köpt har varit lönsamt när vi tog över, säger Andreas.

Företaget med mackorna som de sålde finns inte längre. Varför? Jo, de nya ägarna försökte tulla på kvaliteten, använda sämre råvaror, menar han.

Ett bra driv

Själva drivet med affärerna är hans specialitet. Linda säger att hon ”bara jobbar”. Numera är det hon som gör kokosbollarna och som hugger in där det behövs. Förr jobbade de 80–100 timmar i veckan. Nu kan de dra ner till 40.
– Det känns som semester, skrattar Linda och fortsätter:
– Vi skulle aldrig klara av att bara sitta som chefer och bestämma, vi vill vara med på golvet.

Det har blivit många affärer under åren. Men två sticker ut lite extra.
– Den konstigaste var nog när jag bytte en motorcykel på 150 kilo mot en grävskopa på 42 ton. Jag hade fått syn på en annons på skopan och skulle titta på den i Filipstad men det slutade med att säljaren ville ha min MC som betalning, säger Andreas.

Land.se skriver om entreprenörerna som driver åtta olika verksamheter.
Andreas och Linda är verksamma i vitt skilda branscher.

6 tips till dig som ska starta eget

1. Platsen avgör
Det spelar ingen roll om det är världens vackraste plats – är det ett dåligt läge så kommer inte kunderna. Läget är allt, vad man än driver.

2. Väx långsamt
Så slipper man bli fartblind och har bättre koll.

3. Personalkoll
Se till att ha superkoll på hur mycket personal du faktiskt behöver. Det är dyrt att ha folk som är sysslolösa. Och se till att ta bra referenser.

4. Ha full koll
Vänta inte på månadsrapporten från revisorn, se till att ha full koll på ekonomin själv.

5. Lita inte på någon
Det låter hårt men delegera inte så mycket ansvar att du själv tappar kollen.

6. Renovera lagom
Många gillar idén att inreda ett mysigt kafé. Men det kostar! Håll dig inom vad som är rimligt.

8 verksamheter som de driver

Café
Lägenhetshotell
Kokosbollar
Entreprenad
Festlokal
Catering
Glasskiosk
Snickeri

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen