Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 juni 2015

Äntligen – odlardrottningen Sara Bäckmo bloggar på land.se

Sara Bäckmo har på bara tre år gått från novis till en erfaren odlingsprofil. Nu flyttar hennes blogg Skillnadens trädgård till land.se.

Bild 1/5 FOTO: Sara Bäckmo & Maria Fors Östberg
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Sara berättar att bloggens nya plats på land.se är mer användarvänlig. Dessutom har hon lagt till kategorier – allt för att det ska bli lättare att hitta. Till exempel täckodling har varit efterfrågat, även om recepten är det folk söker efter mest.

– Det blir bättre nu. Det som folk oftast frågar efter, recepten, har jag kunnat kategorisera bättre så det kommer att vara lättare att hitta.

Saras odlingar ger grönsaker som räcker hela året. Hon om någon vet att det kan vara svårt att vet vad man ska göra med allt.

– Vi odlar jättemycket grönsaker. Sedan lagar vi mycket vardagsmat av dem och det är ju det jag vill förmedla till dem som står där med massor av grönsaker och drunknar i morötter och tänker: ”Vad gör vi med allt?!” Helt enkelt hur man omvandlar allt man odlar till familjemat, alltså snabblagad mat, som man kan laga med en unge på armen.

Som många andra bar Sara Bäckmo länge på en diffus dröm om en egen köksträdgård. 2011 gjorde hon slag i saken.

– Jag hade pratat en del om att jag ville odla grönsaker på byn men jag visste inte riktigt hur jag skulle börja. Då erbjöd sig en granne att komma och gräva upp en bit av tomten med grävmaskin, säger Sara.

Grannen kom över på påskafton och när han var klar stod Sara kvar med 350 kvadratmeter uppgrävd mark på framsidan av huset och tänkte ”Hjälp, hur ska det här gå?”.

– Som journalist är jag van att jobba i projekt, så jag bestämde mig för att ge mig själv en utmaning: Att på tre år bygga upp en köksträdgård som skulle ge min familj alla grönsaker vi behöver under sex av årets månader, berättar Sara.

Självförsörjande halva året

Projektet lyckades och resten är historia: 2011 handlade det mest om att gräva och planera. 2012 provade Sara att odla allt hon kunde komma på för att se vad som fungerade och vad familjen gillade att äta. 2013 nådde hon sitt mål: hela familjen åt bara hemodlade grönsaker under hela perioden juni till och med november. Om hon tror att hon kommer att tröttna och avsluta sitt projekt någon gång?

– Nej, jag ser mig själv gå här och odla tills jag är 100 år. Jag får gåshud när jag tänker på hur häftigt det är att hitta en ny passion så här mitt i livet med småbarn, graviditeter och arbetsliv, säger Sara.

Den gröna tråden har alltid funnits i Saras liv, inte minst i form av en odlande mamma. Sara tycker att det gjort henne gott att som barn ha ”ätit mask och morötter” och det är något hon vill ge vidare till sina egna barn. Ändå var hon inte beredd på hur omvälvande erfarenheten av att själv odla skulle bli.

– Att odla är precis som att vara gravid och föda barn. Jag känner sådan vördnad och beundran för jorden, fröet och hela kretsloppet. Och jag känner gemenskapen med min farmor och min mammas farmor som hette Sara och också odlade, berättar hon.

Efter några år i Stockholm flyttade Sara tillbaka med man och två små barn. Vatten och avlopp hade då dragits in men renoveringsplanerna får vänta.

– Till skillnad från odling, som är ett perfekt sätt att umgås med barnen – även om man inte hinner så mycket när man har tre små barn i släptåg – går renovering och småbarn inte ihop. Det är alldeles för mycket farliga prylar. Nu prioriterar vi att vara hemma med barnen, ta det lugnt och frossa i tiden med dem. Renovera kan vi göra senare, säger Sara.

Hur lugnt man nu kan ta det med tre småbarn, jobb, köksträdgård, hus och egen blogg?

– Vi prioriterar inte TV-tittande och städning. När det gäller odlandet försöker jag att göra lite grann varje dag. Jag får energi av att göra saker, att odla eller ta en promenad. Jag blir trött om jag sitter still, säger Sara. Hur har det då varit att inte köpa några grönsaker i butiken under ett halvår?

– Förra året slog jag mitt mål och utökade utmaningen till att gälla hela december så det blev faktiskt sju månader. Den stora skillnaden är att när vi planerade veckomatsedeln förut utgick vi ifrån vad vi var sugna på. Nu utgår vi ifrån vad som är skördeklart i köksträdgården – jag kallar den mitt trädgårdsskafferi, berättar Sara.

Sara tycker inte att maten har blivit mindre varierad. Tvärtom. Familjen äter betydligt fler olika grönsaker än den gjorde förut. En gång räknade Sara till 22 olika grönsaker i en måltid. Dessutom äter de en del kött, fisk och fågel.

– Rätterna varierar sig själva så att man inte tröttnar på dem. Stekt ris med egna ägg och blandade grönsaker äter vi året runt men innehållet varierar beroende på vad som är skördeklart. På hösten kan det vara bönor, ärter, morötter och blomkål medan det på sommaren blir mera bladgrönsaker.

Äter mycket kål och rotfrukter

Nu i januari har Sara kompletterat med smörgåsgrönsaker och en del färska bladgrönsaker en fortfarande består basen av hemodlat.

– En av våra vinterfavoriter är en pastasås med svartkål. Rotfrukter skurna som pommes frites och bakade i ugn är en annan. Vi äter över huvud taget mycket kål, rotfrukter och frysta grönsaker den här tiden, säger Sara.

Svartkål samplanterad med kålrot och mörklila sommarblomman heliotrop.
Svartkål samplanterad med kålrot och mörklila sommarblomman heliotrop.

Saras pastasås på svartkål, ca 4 portioner.

8–10 stora blad svartkål

1 gul lök

1–3 vitlöksklyftor

1–2 dl grädde

Cirka 100 g ädel- eller getost (eller mer om du föredrar lite starkare smak)

 1. Repa svartkålsbladen från mittneren. Koka bladen i cirka 5 minuter. Spola bladen i kallt vatten och krama ur vätskan. Hacka bladen fint.
 2. Fräs bladen i olivolja i en kastrull, tillsammans med hackad lök och vitlök.
 3. Lägg i finskuren ädel- eller getost och låt puttra lite. Späd eventuellt med vatten om såsen är för tjock.
 4. Servera såsen tillsammans med pasta. Tips! Har du små barn är såsen lika god mixad.
 5. Här hittar du bloggen!

  • Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor 2 575 views
  • 15 roliga idéer för dig som har höns 1 031 views
  • De 6 mest besprutade frukterna 541 views
  • 14 tips som lyxar till det för dina höns 370 views
  • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 230 views
  • Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen