Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 5 oktober 2015

Äppeltrolleri med saft-maja: Mos, saft och marmeladgodis i samma kok

Har du en saft-maja? Då är du en lycklig människa. Den kan hjälpa dig att förvandla äppelskörden till tre olika godsaker i ett enda slag.

Så funkar din saft-maja

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons

I delen längst ner fylls kallt vatten, ovanpå ställs den övre delen med silkorgen i. Korgen fylls med hackade äpplen. Både skal och kärnhus kan vara kvar, Skär bara bort skadade, bruna delar.

Sätt grytan på plattan och lät den koka ordentligt. Ångan från vattnet går upp och lakar ut saft ur frukten. Saften samlas sedan i delen med slangen på.

Koka tills frukten är mjuk, sedan är det dags att börja göra godsaker.

Läs också: Det här trodde du inte att man kunde göra med äpplen!

1. Lätt äppelsaft

Slanga ut den heta saften som samlats i mittersta delen av saft-majan. Spara eventuellt lite för att ge äppelmoset rätt konsistens senare.

Mät upp saften och häll i en gryta. Tillsätt 4 dl socker per liter äppelsaft. Koka upp saften så att sockret löser sig. Skumma och häll upp på varma, rena flaskor. Om du vill ha hållbar saft tillsätts atamon.

Häll upp saften i PET-flaskor (lämna lite rum högst upp) och frys om du vill spara den utan konserveringsmedel.

Lägg äppelbitarna i hålkorgen i saftmajan. Lägg ned en stor påse glöggkryddor i saftmajan om du har korgen fylld med äpple.

Läs också: Älskade äpplen – 10 himmelska äppelrecept du inte får missa

2. Gott, enkelt äppelmos

Sleva upp de mosiga äppelbitarna ur silen högst upp och passera dem. Mät upp moset och lägg i en gryta tillsammans med 5,5 dl socker per kilo frukt. Koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Var försiktig så att inte moset bränner vid.

Tillsätt atamon om du vill spara moset på burk. Moset kan också frysas i små portioner.

Burkar fylls ända upp med hett mos. Sätt sedan på locket och ställ burkarna upp och ner medan de svalnar så håller moset bättre.

Läs också: 5 hälsovinster med att äta äpplen!

3. Äppelmarmelad av maja-mos

Detta behöver du:

3 dl passerat mos

Saft från 1 citron

3 dl strösocker

3 tsk rött melatin + 3 tsk socker

Gör så här:

Blanda moset med citronsaft i en gryta och koka upp. Blanda i socker och blandningen koka i cirka 10 minuter så att sockret löser sig.

Rör ner blandningen av melatin och socker i moset och koka upp. Bred ut moset i en långpanna och låt det stelna. Skär ut kuber och rulla dem i socker.

 

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen