Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 25 maj 2016

Arga snickarens 6 tips för att lyckas med sommarprojekten

Bygga ny altan eller måla huset i sommar? Anders Öfvergård, tidigare känd som Arga snickaren ger sina bästa tips om hur du lyckas med ditt projekt – utan att offra semester och familjefrid.

1. Rangordna behoven

land_artikel_renovera1
Börja inte med det du tycker verkar roligast. Ta tag i det som är viktigast. Först och främst ska ditt hem fungera. Det är till exempel ingen idé att tapetsera om i sovrummet om taket läcker. Börja med att skriva ner fem behov, kom överens om vad som är viktigast och prioritera det.

2. Gör det enkelt

land_artikel_renovera2
De flesta av oss har en förmåga att krångla till saker i onödan, som att bygga en åttkantig altan i tre nivåer. Syftet med altanen är ju att ha en trevlig plats att sitta och umgås på. Den blir inte trevligare för att denär åttkantig. Gör du det för svårt för dig är risken stor att du inte orkar slutföra projektet, utan börjar med något annat i stället. Eller så blir jobbet halvdant gjort och så går du runt och känner dig missnöjd.

3. Inse dina begränsningar

land_artikel_renovera3
Överskatta inte din kompetens och våga också säga ifrån om din partner överskattar sin. Det är bättre att ta en eventuell konflikt tidigt, innan projektet gått över styr. Har din partner inte gjort något mycket mer avancerat än att skruva ihop en bokhylla, säg stopp om han eller hon plötsligt tror sig kapabel att bygga ett helt hus. Därmed inte sagt att gränser inte ska tänjas. Tycker du det är roligt att bygga, utmana dig lite lagom så att du får möjlighet att utvecklas.

4. Handla allt på en gång

land_artikel_renovera4
När ni bestämt er för ett visst projekt, planera inköpen. Och då ska allt ingå, ner till minsta skruv. Gå in på byggvaruhusets webbplats, där hittar du det du behöver och ser vad allting kostar. Lägg på 10–20 procent på beräknad materialåtgång. När detta är gjort, åk och införskaffa allt. Det tar nämligen massor av tid att åka och småhandla under själva projektet. Då tar bygget eller renoveringen mycket längre tid än du tänkt och du riskerar att tröttna.

5. Tidsplanera

land_artikel_renovera5
Tror du att projektet kommer att ta fem dagar? Då kommer det att ta tio. Minst. Sannolikt behöver du mer tid än du beräknat till att korrigera fel och misstag. Det tar också tid att ta fram och lägga undan verktyg, åka till återvinningen med skräp och så vidare. Var realistisk, på gränsen till pessimistisk, när du tidsplanerar. Sätt upp delmål. Vad är rimligt att hinna under en dag? Blev du klar snabbare än beräknat, sluta jobba och åk och bada med ungarna i stället för att försöka hinna med ännu mer. Semestern får inte bli ett arbetsläger.

6. Fira dig själv

land_artikel_renovera6
När ditt projekt är i hamn, stanna upp och njut av det. Det är en riktig kick att känna att man har slutfört något och att resultatet blev bra. Se allt du har gjort och spring inte genast vidare till nästa jobb. Bjud in kompisarna till grillkväll på den nya altanen i stället!

Foto: Gustav Boman
Foto: Gustav Boman

Anders Öfvergård har bland annat skrivit boken Bygga fixa bo där hand samlat sina bästa tips och projekt för hemmafixaren. Här lär du dig allt från att lägga golv till att effektivt planera och genomföra större projekt.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen