Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 16 november 2016

Ät rätt och boosta din hud – 8 livsmedel som ger dig vacker hy

Dåliga matvanor, brist på sömn och motion sätter sina spår på huden. Men vad ska du äta för att få vacker hud? Läkaren Helena Nyblom ger sina bästa tips.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Huden avslöjar hur du mår. Mat, sömn och motion påverkar hudens utseende. Har du valt en ohälsosam livsstil syns det direkt i ansiktet och det skyndar på hudens åldrande. Vi är födda med genetiskt olika förutsättningar men en hälsosam livsstil ökar hudens fräschör.
– Huden är bland det första vi ser hos en människa och man ska inte heller underskatta betydelsen av en frisk hud för välbefinnandet, säger läkaren Helena Nyblom.

Helena Nyblom har skrivit boken Vägen till en friskare hud (Bonnier Fakta). Det är ingen skönhetsbok eller en bok om hudsjukdomar – utan en bok om hur din livsstil i form av sömn, motion
och framför allt kost kan göra din hud frisk.
– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram sambandet eftersom kostens betydelse för huden länge varit underskattad, säger Helena Nyblom.

Här är 8 saker du ska äta för att få en frisk och vacker hud

1. Ägg

land_artikel_agg

De innehåller en perfekt cocktail av aminosyror som finns i äggvitan. På få kalorier samlas allt från vitamin A, B och D till mineraler och zink. De har en positiv effekt på hudens struktur och förmåga till förnyelse.

2. Lax

lax
Lax och andra feta fiskar innehåller gott om omega-3, som ger vacker lyster till huden. Brist på omega-3 kan ge hudsymtom som till exempel eksem och även bidra till känslosvängningar. Satsa särskilt på vild lax.

3. Blåbär

land_artikel_blabar
Liksom hallon, jordgubbar och andra mörkröda bär – stärker de kollagenproduktionen och ger oss starkare hud.

4. Apelsiner

apelsiner
En apelsin ger nästan rekommenderat intag av C-vitamin, som fungerar som antioxidant och har antiinflammatorisk effekt. C-vitamin är nödvändigt för vi ska kunna tillverka kollagen.

5. Tomater

Land.se skriver om grönsaker som du kanske lagrar fel.
Tomatens lykopen fungerar som ett ätbart solskydd. Risken för solskador minskar påtagligt om man äter tomater varje dag, och motverkar att huden åldras i solen.

6. Olivolja

olivolja
Olivolja är rik på nyttigt, enkelomättat fett, E-vitamin och olika antioxidanter, som hjälper till att fördröja hudens åldrande.

7. Nötter

Land.se berättar vilka livsmedel du kan frysa in.
Nötter innehåller också gott om omättat fett, protein, E-vitamin och mineraler. Valnötter innehåller dessutom omega-3!

8. Långsamma kolhydrater

quinoa
Mat som innehåller långsamma kolhydrater kan förbättra akne jämfört med kost som innehåller snabba kolhydrater. Därför bör den som vill komma till rätta med sin akne byta ut vitt ris, vit pasta och vitt bröd samt potatis mot grovt bröd, fullkornspasta och quinoa. Ett för stort intag av socker och snabba kolhydrater kan också göra att kollagenet bryts ner snabbare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen