Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks

Då hette det husmorstips. Nu heter det lifehack – och är supertrendigt.I september startar Plus programledare Karin Adelsköld ett eget lifehack-program i SVT.

Bild 1/3 FOTO: Thomas Hjertén
Bild 2/3
Bild 3/3

Hemma i Karin Adelskölds radhus på Resarö i Stockholms skärgård är större delen av möblemanget ärvt, skänkt, hittat eller köpt i andra hand.
– Utom den där då, säger Karin och nickar mot TV-bänken i vardagsrummet.
– Usch, jag köpte den på IKEA och det känns inte så bra. Det är knappast något mina barn kommer kunna ärva.

Det är tydligt att Karins barndom satt sina spår. Hon har inte mycket till övers för smäckiga prylar och slit och släng-mentalitet.
– Jag har med mig hemifrån att man inte ska äga så mycket saker. Köper jag något nytt får jag skuldkänslor.

Gjorde dockor av enegrenar

Livet på föräldrarnas biodynamiska jordbruk under 1970- och 1980-talen medgav inga materiella utsvävningar. Önskade sig Karin en leksak till exempel, ja då var det bara att pallra sig ut i skogen och leta reda på lämpligt material att göra en av.
– Mamma och pappa var aktiva i 68-rörelsen. De flyttade tidigt ut på landet för att leva nära naturen och odla egen mat, som ett politiskt ställningstagande.

Karin och hennes tre systrar fostrades i en starkt antikonsumistisk anda.
– Vi gjorde egna dockor av enegrenar för vi fick inte ha plastdockor. Kläder sydde vi själva. Vi satte små röda lappar på en del plagg för att det skulle se ut som om de kom från ett känt jeansmärke.

Mycket av Karins kreativitet har sitt ursprung i en strävan efter att verka ”normal”. De röda lapparna, liksom många andra uppfinningar, handlade ju om att passa in. Något som inte var helt lätt på 1980-talet, detta hårdpermanentade decennium i konsumtionens tecken.
– Samtidigt som jag slog knut på mig själv för att vara som alla andra försökte jag försvara mina föräldrar. Det var inte så lätt, jag blev rätt påstridig och hade det tufft i skolan.

Försökte bli ”normal”

Normalitetskampen fortsatte ända upp i vuxen ålder. Karin blev journalist, satsade på karriären och skaffade sig ett radhus. Så kom barnen.
– Jag bytte blöjor och började undra vad det var i dem. Och barnmat på burk som håller i sju månader, nej tack!

Karin började med tygblöjor och bestämde sig för att laga all barnmat själv. Tygblöjorna ledsnade hon snart på, men föräldraskapet innebar ändå ett steg närmare hennes egna föräldrars livssyn.
– När jag var liten fick vi fick inte äta godis, glass och mat med konserveringsmedel. Det var så klart astrist, men nu förstår jag hur de tänkte.

I dag är Karin inte så ensam om att vara kritisk till hejdlös och oreflekterad konsumtion.
Fler vill äta riktig, helst ekologisk, mat lagad från grunden. Att själv skapa och laga saker har blivit modernt. Det återbrukas och lifehackas hej vilt.
– När lifehack-trenden dök upp på nätet tänkte jag ”Vad kul, det här har jag ju hållit på med hela livet!”. Å ena sidan älskar jag att det blivit så stort, å den andra är det lite fånigt.

Här hittar du massor av lifehacks: Fixat.land.se

I grund och botten är ju lifehacks ungefär som gamla hederliga husmorsknep, ett sätt att lösa vardagsproblem på fiffiga sätt. En betydande skillnad är att lifehacksen sprids med hjälp av instruktiva bilder och filmer på nätet.
– Upplägget passar vår tid väldigt bra. Det är viralt, kortfattat och så får man en liten överraskning på slutet. Det är jättekul.

Samlade på radioapparater

Karins förtjusning i lifehacks går hand i hand med hennes teknikintresse. Båda är sprungna ur uppväxten på landet.
– Att lära sig fixa och laga grejer själv var en överlevnadsstrategi. Jag har alltid varit nyfiken och gillat att testa saker. När jag var liten samlade jag på radioapparater som jag plockade isär och skruvade ihop igen.

Vid sidan av jobbet har Karin i flera år varit med och drivit den prisbelönta teknikbloggen Lilla Gumman. Bloggen riktade sig främst till tjejer och hade mottot ”Mer passion, mindre prestanda”.
– Jag går igång på att lära folk använda teknik i vardagen, som att utnyttja alla funktioner i sin smarta telefon eller att koppla ihop TV:n med datorn.

Får eget lifehack-program

Karin har också drömt om att få göra TV med fokus på vardagsteknik. För en tid sedan började hon därför uppvakta SVT:s konsumentmagasin Plus.
– Jag mejlade dem och förra våren ringde de. Det är helt fantastiskt, Plus sammanfattar i princip allt jag gjort sedan jag föddes.

Som om det inte vore nog ska Karin dessutom leda ett eget lifehack-program i höst.
– Jajamen, det är en avknoppning av Plus och kommer i Kunskapskanalen i september! förklarar Karin nöjt.

Karin Adelsköld , programledare för Plus, författare och sommarpratare.
Snabbstryk din skjorta med en plattång!

 

Karins 10 bästa lifehacks

1. Ögontjänarstrykning

Använd en plattång i stället för strykjärn när du har bråttom. Då kan du stryka bara kragen och manschetterna, det enda på skjortan som syns om du har kavaj över!

2. Finmalet

Din kaffekvarn kan mala mer än bara kaffe. Mandlar och nötter till exempel. Smidigt om du bara vill mala en liten mängd. Har du kanske en så kallad ”lattevisp” också? Vispa små kvantiteter grädde och annat med den. Enklare än med en stor elvisp.

3. Svalt strandvatten

Fyll en PET-flaska till hälften med vatten kvällen före strandutflykten. Placera flaskan liggande i frysen. På morgonen fyller du upp den med vatten, och vips har du kallt vatten hela dagen på stranden.

4. Varm utflyktsmat

Koka till exempel pasta och korv och häll upp i en termos så har du varm mat på skogsutflykten eller skidturen.

5. Smart tubtrick

Sätt en påsklämma på tandkrämstuben så får du lättare ut innehållet. Speciellt när tandkrämen börjar ta slut.

6. Enkel pinnglass

Fyll ett plastglas med saft, mixad frukt eller vad du tycker. Stoppa ner en sked i glaset och ställ in i frysen. När glassen är helt fryst, spola lite vatten på glaset och lossa. Håll i skeden när du äter.

7. Fiffig högtalare

Vill du ha musik på stranden eller spontanfesten men har bara telefonen med dig, gör en skåra mitt på en toarulle och stoppar ner telefonen i den. Har du dessutom tillgång till två plastmuggar kan du öka volymen ännu mer genom att göra ett hål mitt på muggarnas sida och trä på dem på toarullens ändar.

8. Flexibel gylf

Har brallorna blivit lite för trånga? Trä en gummisnodd genom knapphålet och över knappen så kan du ha dem ändå!

9. Påsstängare

Skär av toppen på en PET-flaska. Trä en påse genom öppningen och vik ner kanterna.

10. Lysande idé

Folk som gillar att springa eller åka skidor i mörker använder ofta pannlampa. Men den är användbar i många fler sammanhang! Till exempel när du ska kolla oljan i bilen, måla naglarna, kolla hundens öron, luskamma eller läsa saga.

Läs också:

  • Skinande ren spis med bakpulver
  • Få fart på vårsådden – med toarullar!
  • Rama in dina favoritbilder med washitape
    • Här håller Hanna hus 1 365 views
    • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 543 views
    • Fräsch i ladugården med smarta kläder – så knäckte Mia idén 269 views
    • Flykten till städerna – vi slår hål på myterna 246 views
    • Gör egen mozzarella på en halvtimme 239 views
    • Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor 231 views
    • Grönsaksodlaren Niklas Markie: ”Kunderna betalar min månadslön” 222 views
    • Hjälp Bucht hitta en bock 160 views
    • Därför lyckas företagen i Västergötlands Gnosjö 143 views
    • 37 kommuner som bubblar av Gnosjöanda 114 views
    • Läs mer om

      Gör som 60 000 andra!

      Missa inte Lands nyhetsbrev

      Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

      Populära ämnen på Land.se

      Läs artiklar i säsong

      Till toppen