Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 mars 2016

"Bankomat över disk" räddar kontanterna när banken sviker

13 mil till närmsta kontantuttag. Det var verkligheten för invånarna i Övre Soppero tills Bertil Blind skaffade ”bankomat över disk” till sin bensinstation. När bankerna drar från orten är det allt fler småföretagare som står för kontantservicen.

Bild 1/3 FOTO: Privat
Bild 2/3
Bild 3/3

Kontanter eller kort? Varför välja? Nu lanseras Cash­2go i allt fler butiker i glesbygden.

– Den fungerar som en bankomat över disk. Bra service för kunderna, bra för ägarna som får en slant för varje uttag och bra mot rånrisken eftersom kunderna hjälper till att tömma kassaskåpet med dagskassor, säger Göran Sparrdal som är vice VD för West International som lanserar produkten.

Mackägaren Bertil Blind håller delvis med Göran Sparrdal.

– Någon större vinst blir det inte för mig men det är ju en bra service till kunderna. Nu slipper de åka 13 mil till närmsta bankomat. Många behöver ju kontanter.

Läs också: Stjärnmäklaren Fredrik Eklund tycker landsbygden är sexig

Även i Skaulo, som ligger mellan Gällivare och Kiruna, finns uttagsmodellen. Martin Dyrlid driver mataffären och han är mycket positiv.

– Absolut. Vi har post, Systembolag, apotek, paketutlämning och bensin och nu kan folk ta ut pengar här också. Vi blir som ett litet shoppingcenter där man kan göra allt.

Även i Ytterhogdal, Kangos och Karesuando har tjänsten funnits under en tid och ytterligare en handfull orter har fått det under försommaren.

– Vi har läst i Land om problemet och fått i uppgift av Post- och Telestyrelsen att lösa det. Därför har vi fokuserat på landsbygd och glesbygd. Det ska ju inte vara 13 mil till närmsta kontantuttag i ett land som Sverige, säger Göran Sparrdal.

Läs också: Föreläsaren Teo Härén: ”Servicen på landsbygden har aldrig varit bättre”

Vad säger de svenska bankerna om den här satsningen?

– De svenska bankerna, som räddats av det svenska folket, ville inte vara med. Man kan ju undra vart moralen tog vägen. Det är ett amerikanskt företag som har hittat lösningen för den svenska landsbygden. Nu spelar det ingen roll vilken bank du har, har du bara Visa eller Mastercard så kan du ta ut pengar.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen