Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 27 januari 2017

Billigt och bra för miljön – städa utan farliga kemikalier

Dags att flyttstäda? Använd det som finns i kylskåp och skafferi i stället för dyra rengöringsmedel. Här är checklistan för flyttstädningen plus de bästa husmorsknepen.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

Goda råd innan du börjar:

Att flyttstäda tar tid – så börja inte samma dag. Starta gärna en eller två veckor innan själva flytten. Börja med att rengöra sådant som kräver en noggrann genomgång, till exempel avlopp, ugn och badrumskakel. Vissa kurer kan behöva verka över natten.

Stå redo med en skurhink redan när du tömmer skåpen, så kan du rengöra dem allt eftersom. Beroende på om du ska flytta eller hyra ut lägenhet kan du behöva åtgärda fler saker. Se listan som hjälp på vägen!

Checklista – rum för rum

I samtliga rum:

1. Dammsug alla golv och våttorka dem noggrant. Om du har trägolv kan du polera dem med ägg.

2. Torka väggar, lister, dörrkarmar, fönsterbrädor och andra detaljer. Rengör även möbler om du hyr möblerat. Egen möbelpolish kan du enkelt göra med mineralolja och bivax.

3. Damma i taket och se till så att det inte finns några spindelnät i hörnen.

4. Putsa och tvätta fönster. Kom ihåg att dela på dem och putsa mellan om det går. Rengör även persienner.

5. Ta bort fastskruvade krokar, spikar och liknande. (Om du vill slippa spikhål eller inte får borra – tejpa upp dina favoritbilder med washitejp)

6. Eventuella klistermärken går enklare att ta bort om du först värmer dem med hårtork.

7. Kåpor och lampor ska tas ned och diskas.

I köket:

1. Våttorka alla lådor och skåp både på insidan och utsidan. Ja på alla sidor. Torka också av alla bänkskivor. Tuffare fläckar kan du bekämpa med egen citrusvinäger.

2. Våttorka alla kaklade ytor. Diskhon blir blank med hjälp av salt.

3. Rengör spisen. Såväl spishällar och insidan av ugnen som ugnsgaller, plåtar och vreden. Glöm inte att dra ut spisen och rengör bakom. Spisen blir skinande ren med hjälp av bakpulver eller bikarbonat.

4. Rengör köksfläkten genom att ta loss kåpa, filter och alla delar som går. Tvätta filtret eller köp nytt.

5. Töm, frosta av och rengör kyl och frys på in- och utsidan. Ställ en ugnsplåt i frysen som vattnet får rinna av i.

6. Rensa avloppet. Om du bara behöver rensa då och då går det bra med bikarbonat.

7. Gör rent i mikrovågsugnen med hjälp av en citronskiva och vatten.

8. Om du har diskmaskin ska den också rengöras. Citronsyra gör susen!

I badrummet:

1. Rengör tvättställ och toalett. Många är petiga med just toaletten så var noga med att snygga upp den både på insidan och utsidan.

2. Om du har badkar: avlägsna fronten och tvätta under. Gör rent i duschen och glöm inte glasdörrarna. Duschen kan vara knepig eftersom det ofta finns gott om kalk- och fettavlagringar. Börja alltid badrumsstädningen med ett bad eller en dusch. Ångan hjälper till att lösa upp smutsen så att det går lättare att få bort den! Sedan kan du göra rent med vinäger.

3. Putsa alla kranar och vreden så att de glänser. Polera, återigen, med salt.

4. Tvätta toaspegeln och torka ur skåpen.

5. Om du har egen tvättmaskin och torktumlare ska den också rengöras. Ta bort allt ludd från luddfiltret och tvättmedelsrester från tvättmedelsfacket.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen