Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 2 november 2015

Brinner – senaste mattrenden för grötälskare

Gillar du gröt men har svårt att få i dig frukost? Då är brinner kanske något för dig.

FOTO: Pressbild

Att äta frukost till lunch, alltså brunch, är knappast någon nytt. Men det finns en utmanare som kallas brinner – alltså en sammanslagning av orden breakfast och dinner. Konceptet kommer från USA och innebär kort och gott att man äter frukost till middag.

Trenden syns mer och mer i Sverige och enligt en undersökning från Lantmännen äter 13 procent av svenskarna sin gröt på kvällen i stället för på morgonen. Mest populärt är det bland 18–25-åringar där hela 1 av 4 äter gröt till kvällsmat.

För att frukost ska vara ett bra middagsalternativ krävs det dock att måltiden innehåller kolhydrater av bra kvalitet, protein och fett samt vitaminer och mineraler.

– Engelsk fet frukost med toast, korv och äggröra eller en skål fruktyoghurt med sockriga flingor är inte nyttigt oavsett vilken tid på dygnet man äter det, säger Karin Magnusson, dietist på AXA i ett pressmeddelande. Men att dricka en näringsrik smoothie, äta matiga mackor eller havregrynsgröt med någon god topping, funkar jättebra som middag.

Recept: Äppelgröt med kanel och russin

2 portioner:

1 dl grahamsgryn
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
1 krm salt
0,5 dl russin
1 krm kanel
1 grovrivet äpple

Till servering:

Mjölk.

Gör så här:

Koka upp vatten, mjölk och salt i en kastrull. Vispa ner grahamsgryn och låt koka på svag värme i ca 5 min. Rör om då och då. Blanda ner russin, kanel och grovrivet äpple. Servera med mjölk.

Fler recept hittar du här.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen