Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 18 maj 2017

Brist på svenskt kött på kommunernas matbord

Idag kommer endast hälften av köttet som serveras i svenska kommuner från svenska gårdar – för få djur och höga priser tror Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött, är orsaken.

FOTO: Mostphotos

Varje år upphandlar svenska kommunerna livsmedel för 10 miljarder kronor.

I en ny enkätundersökning gjord av Svenskt kött säger 99 procent av de 210 kommuner som svarat att de i sin upphandling vill ta hänsyn till djurvälfärd, miljö och klimat när de väljer vilket kött de köper till sina verksamheter. Ändå är det i slutändan ofta priset som blir avgörande.

”Sverige behöver fler djur på gårdarna”

Elisabet Qvarford som är vd för organisationen Svenskt kött berättar att det svenska köttet är en bristvara.

– Det som behövs i Sverige är fler djur på gårdarna. Det finns en stor efterfrågan på svenskt kött, vilket till viss del har drivit upp priserna, säger Elisabet Qvarford till TT.

Dyrt pris påverkar

Det jämförelsevis dyra priset får även effekten att trots kommunernas vilja att välja bra kött är endast 40 procent av köttet som serveras av svenska kommuner från svenska gårdar. När det gäller obearbetat kött som biff och fläskfilé är andelen något hög, men fortfarande långt från majoriteten av köttet.

Lagen om offentlig upphandling, som ska säkerställa en fri konkurrens inom Sverige och EU, gör det också omöjligt för kommunerna att ställa krav på att köttet ska vara specifikt svenskt.

Gör som lagen säger

Ulrika Rutqvist är enhetschef på måltidsservice vid barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun. Hon berättar att de i sina beställningar av kött utgår från produkten så som lagen säger.

Men att man kan ta hänsyn till de produkter som svenska leverantörer har om man vill få in dessa leverantörer i sin upphandling.

– Men det är inte säkert att man får det i slutänden. Däremot ska upphandlingarna följa djurskyddskrav som är likvärdiga dem i Sverige, säger hon.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen