Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Bröderna Fakhro förvandlade övervuxen gård till populär marknadsplats

De drömde om egen mark att odla och hittade en övervuxen gård vid busstationen. Två år senare vallfärdar folk till Sularpsfarmen för att titta på kameler och köpa maskrospiroger.

Vid Sularpsfarmen står en blå glassbil parkerad. ”Mr Whippy. Freshly made for you”, lovar den.

– Brorsan hittade den i Sundsvall. Den är antagligen från 1960-talet och många som kommer hit känner igen modellen från gamla filmer. Här säljer vår lillasyster Sara glass på sommaren, säger Nabil Fakhro.

I ett år har han och hans fem bröder Ali, Malek, Mustafa, Abed och Ibrahim drivit Sularpsfarmen. Ur det som länge var ett blomsterbinderi har det nu vuxit fram en gårdsbutik. Det finns också inhägnader med många djur att klappa och snart även ett bed and breakfast.
– Vi är en väldigt sammansvetsad familj och hjälps alltid åt. Fortfarande äter åtta av tretton syskon, sju bröder och fem systrar i åldrarna 7 till 32, middag hemma hos mamma och pappa varje kväll. Det är ett sätt att samlas och gå igenom vad som hänt under dagen.

Frukt och grönsaker fyller trälådorna, alla med smakprov upplagda – kunderna ska veta vad de köper. ”Supersöta. Varning för hål i tänderna”, står det på en skylt vid apelsinerna. Ekologiskt och närodlat så långt det är möjligt, men bredden på utbudet är viktigast. Själva odlar de morötter och potatis.

Land.se skriver om bröderna Fahkro som tog över en gård.
Potatis och morötter odlas på gården, resten köps in. Så mycket som möjligt är ekologiskt och närodlat.
Land.se skriver om bröderna fakhro som förvandlade en gård till marknadsplats.
Sularpslimpan är en given present.

Längs butikens hyllor trängs tvålar och marmelad med kryddor och kardemummakaffe. I en glasburk har torra ingredienser fyllts på i olikfärgade lager. Tillsammans med fyra deciliter filmjölk blir det ett saftigt bröd, Sularpslimpan. 90 minuter i 170 grader är allt som krävs.

– Det är inte lönt för oss att sälja exakt samma som alla andra. Bra grön­saker kan du köpa på många håll. I stället tar vi in produkter från hela världen, målet är att folk ska hitta något här som de aldrig har testat förut. Och så har vi egna tomatpuréer och goda rödbetor efter morsans recept.

Men brödernas verkliga styrka, säger Nabil, är kontakten med kunderna.
– Ofta kommer folk hit för att prata. De har kanske lite tråkigt, men här blir de en av oss. Vi älskar att ha med människor att göra. Folk stannar i timmar. Jag tror att ensamhet är ett av våra stora folkhälsoproblem.

Land.se skriver om bröderna Fakhro som förvandlade en övervuxen gård till en marknadsplats.
Thor Nilsson och barnbarnet Julian handlar i butiken innan det är dags för en tur till kaninerna där utanför.

Besökare hälsas ofta med en kram. ”Tjena Janne Josefsson – ser du hur lik journalisten han är?” ”Hej Eva Anderberg.” Och när Thor Nilsson kommer in med barnbarnet Julian Thånell får Julian välja två karameller innan han går vidare ut för att klappa kaninerna.
– Vi är ofta här och handlar för det är så trevligt. Vi brukar köpa ägg men i dag har de tyvärr redan hunnit ta slut, säger Thor.

Land.se skriver om bröderna Fakhro som förvandlade en övervuxen gård till en marknadsplats.
Hönorna på gården lägger sina ägg där de tycker att det passar. Deras ägg är en riktig storsäljare.

En brun höna krafsar runt i en trä­låda utanför. Här går hönsen fria och väljer själva var de vill värpa. Så har också pinfärska ägg blivit en sådan storsäljare att det behövs en maxgräns för hur många var och en får köpa.

En gång var farfar Ibrahim jordbrukare i Turkiet. Under en period av svår torka och missväxt lämnade de äldsta barnen byn för att söka jobb. Syskonens pappa Izeldin hamnade i Beirut som då blomstrade. Så småningom gifte han sig med Lamia och på 1980-talet kom familjen till Sverige.

Land.ser skriver om bröderna Fakhro som förvandlade en övervuxen gård till en marknadsplats.
Självklart finns det gäss på en Skånegård.

Sularpsfarmen började med familjens längtan efter egen mark att odla. För två år sedan hittade bröderna en gård med två bostadshus, precis där landsvägsbussen stannar till vid hållplatsen Hardeberga station. Adressen var Sularpsängen, så namnet var givet.
– Det var väldigt vildvuxet. Runt midsommar ställde vi ut ett bord vid vägen och sålde våra egna jordgubbar. Det gick väldigt bra och många frågade om vi inte sålde mer saker. Till slut sa vi till varandra ”om en enda till frågar om vi inte har dill och potatis, så öppnar vi en gårdsbutik”.

Kända fruktkorgar

Bröderna undersökte vilka lanthandlar som fungerade. De upptäckte att många drevs på hobbybasis, men de beslöt att satsa fullt ut och med öppet var dag. Läget var perfekt. Här går cykelvägen Hardebergaspåret, och en strid ström av motionärer skulle ge ett bra kundunderlag. Men för att få folk att stanna måste de ha något för alla. Därför fick den röjda parken ge plats åt djur som barnen kunde klappa, medan fikabord ställdes fram för de lite äldre. I mars förra året öppnade gårdsbutiken, och i dag levererar de frukt och grönsaker till restauranger, förskolor och lanthandlar. En gång i veckan kan även privatpersoner få Sularpspåsen hemburen till dörren. De har blivit kända för sina fruktkorgar och den melon­pizza – toppad med honung och vit choklad – som levereras i en pizzakartong.
– Utmaningen är att bli bättre på att bedöma vad som efterfrågas vid vissa helger och högtider.

Land.se skriver om bröderna Fakhro som förvandlade en övervuxen gård till en marknadsplats.
Fåren fungerar under sommaren som gräsklippare, säger Abed och Ibrahim.

– Ingen av oss hade någon tidigare erfarenhet av att sälja frukt och grönsaker, men vi har jättemycket idéer och lyssnar noga på våra kunder. Vi syskon är väldigt olika. Abel är lite som Emil i Lönneberga och snickrar när han har tid. Ibrahim kommer att bli den smartaste, han läser och är nyfiken på allt som har med vetenskap att göra. Vår äldste bror Ali är mest strukturerad och den som rest och utforskat världen. Det finns en bestämd ålders­hierarki inom familjen: äldst bestämmer även om vi andra inte håller med. Sedan kan vi åka hem till mamma och tjura ett tag och ta upp det under middagen, men kunderna märker aldrig något. Det vi alla har gemensamt är entreprenörskapet. Vi diskuterar alltid hur vi ska bemöta kunder och få dem att må bra.

Sveriges stiligaste gås

Djuren är en stor del av gården. I en inhägnad vaggar Tor som en gång blev utnämnd till Sveriges stiligaste gås, och 70 nya får har precis släppts ut i hagen. Mjölken är tingad för att bli till fårost, ullen ska bli till kläder och under sommaren ska de fungera som gräsklippare. I mars fick de även sällskap av en kamel och några alpackor.
– Djuren ger livskvalitet och ett lugn. Många kommer hit för att klappa kaninerna eller plocka ett varmt ägg som hönan just lagt. Att slakta dem för köttet? Näää, det klarar vi inte.

Populära på Facebook

Bröderna har fått mycket stöttning av dem som bor runt om, vilket inte minst märks på deras sida på Facebook.
– Vi blir på bra humör bara av att gå in på sidan. Det är så det ska vara, menar Nabil.
– Ett äldre par som kom hit hade läst att vi var från Turkiet. ”Vem driver det här”, frågade de oss. ”Det gör vi.” ”Men vi har läst att ni ska vara turkiska bröder. Ni är ju skåningar.” De hade en bild av hur vi skulle vara och vi stämde inte riktigt in på den. Vi är uppfostrade att prestera och vill bidra till något bra. Alla hjälps åt. Mamma har visat sin matlagningskonst vid två fullsatta buffékvällar, och hennes maskrospiroger smaksatta med sumak är en fullträff. Pappa är chaufför. Han kör ut till odlarna och pratar med dem, bönder världen över förstår varandra. Där­emot kan våra föräldrar inte alltid vara med. I dag har de 32 barnbarn som tar mycket tid.

Land.se skriver om bröderna Fakhro som förvandlade en övervuxen gård till en marknadsplats.
Ibrahim ställer fram smakprov. Kunderna ska veta vad de köper

Läs om fler som har startat eget på landsbygden:

 • Drömmen om ett annat liv blev en sågverkssuccé
 • Stockholmarna Patrik och Sanna blev värdshusägare i Skåne
 • Dataforskarens matkärlek ledde till korvsatsning
  • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 390 views
  • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 285 views
  • Så skyddar du din hund mot fästingar 162 views
  • ”Vi byggde orangeri av gammalt tegel och gamla fönster” 110 views
  • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 91 views
  • Redo för årets kosläpp? Här finns de! 90 views
  • Byskolorna som tänker nytt – säkrar sin framtid 86 views
  • Här håller Hanna hus 86 views
  • Gör egen mozzarella på en halvtimme 80 views
  • Återbrukaren Karin Adelsköld: Här är mina bästa lifehacks 71 views
  • Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen