Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 18 mars 2017

Bygga bastu: Lands test hjälper dig välja rätt

Vilken bastu ska man välja? Lands reporter har besökt bastukulturens högborg i Kukkola i Tornedalen och testat fyra sorters bastu.

En hink att ha vatten i, en skopa att ösa vattnet med och en trasmatta att sitta på. När sedan björkkvasten också plockas in i värmen kan badet i rökbastun börja.
När vinter och kyla råder finns ändå varma tillflyktsorter också i norra delen av vårt land. I den lilla byn Kukkola i Tornedalen bjuds man på flera heta upplevelser.

– Här finns en bastu för varje smak så de som kommer hit ska i alla fall inte behöva frysa, säger Mathias Spolander och skrattar.
Vem har inte känt sig frusen den här vintern. Uppe i norr där snön ligger under sex månader av året har man ett gammal och beprövat recept. I Tornedalen Norrbotten finns en bastu i nästan varje hem och i Kukkolaforsen ett par mil norr om Haparanda finns en camping där den här formen av badande står i centrum. Där finns i dag 17 olika typer av bastur och Mathias Spolander driver anläggningen tillsammans med sin syster Johanna Spolander och svågern Martin Spolander

Lands reporter testar bastu

1. Bastu med elaggregat

Bastu
Elbastu, klassiker som går snabbt att värma.

En bastuugn där stenarna värms av elslingor. Sedan kastar man på vatten på stenarna för att reglera värmen.

Värmen: I dess värsta former är det här en torr, het och näst intill obehaglig upplevelse. Rätt aggregat och rätt nivå blir det riktigt bra.

Luften: Tillförsel av syrerik luft är a och o för en bra bastupplevelse. I Finland är man noga med att poängtera detta men i Sverige glöms det ofta bort.

Mysfaktor: Med ny LED-teknik och andra moderna ljuskällor kan man i dag skapa ett otroligt stämningsfull belysning.

Helhetsbetyg: +++

Kommentar: Praktiskt. Här slipper man allt pyssel med att elda men många aggregat ger en alltför torr värme. I dag finns dessutom aggregat som alltid står på där det bara är att öppna luckan och kasta på vatten. Dessa aggregat kostar lite mer men ger ofta en härligt fuktig värme.

2. Rökbastu

Bastu
Rökbastun, en sotig och ursprunglig bastu-upplevelse.

Saknar skorsten och värms upp av en stor vedeldad ugn. Den eldas hårt i sex timmar, sedan ”vilar den” i två timmar. Medan stenarna vilar kastas vatten på väggar och golv samtidigt som sotpartiklar vädras ut. Därefter är den klar att nyttjas.

Värmen: Fuktig och behaglig – precis som i en traditionell vedeldad bastu. Ofta bättre andra och tredje gången man går in.

Luften: Det måste vädras noggrant, annars sticker det i ögonen.

Mysfaktor: Hög. Mörkt med en tidlös känsla. Mer exotiskt än så här kan det knappast bli.

Helhetsbetyg: +++++ (fem bastuskopor)

Kommentar: Att ställa i ordning en rökbastu tar lång tid men har man chansen att prova den här ursprungliga bastuformen så väntar en upplevelse för alla sinnen. När man kommer ut känner man till och med smaken av eldad björkved.

3. Bastutunnan

Bastu
Inte en bastu men lika varm och god. Dessutom med bättre utsikt.

Egentligen ingen bastu utan ett varmt bad där vattnet värms av en vedeldad kamin.

Värmen: Det gäller att hitta rätt vattentemperatur. Perfekt är det när det är så varmt att man nätt och jämnt kan kliva ned.

Luften: Här sitter man utomhus i den friska luften så det kan inte bli bättre.

Mysfaktor: Badtunnan är rund och alla har ögonkontakt med varandra. Fantastisk upplevelse vid fullmåne eller när norrskenet dansar på himlen.

Helhetsbetyg: ++++

Kommentar: Kontrasten mellan var och kall luft och det varma vattnet gjorde det här till en fantastisk upplevelse. Har man sedan goda vänner att dela upplevelsen med samt kall god dryck så kan det bara bli toppbetyg.

4. Vedeldad bastu

Bastu
Bara eld, ingen rök. I en vedeldad bastu leds röken ut genom skorstenen.

I motsats till rökbastun leds röken ut genom en skorsten. Här kan man också ösa på vatten på väggarna för att på så sätt öka luftfuktigheten.

Värmen: Om bastun eldas rätt, det vill säga inte för hårt, så kan man få en fuktig och fantastiskt härlig värme.

Luften: Som alltid är det viktigt att få in fräsch syrerik luft i en bastu. Får man det så blir luften också mycket bättre.

Mysfaktor: Att få avsluta en dag tillsammans med vänner eller familj, tillsammans i en vedeldad bast. Det är världsklass och hundra procent livskvalitet.

Helhetsbetyg: ++++

Kommentar: Det finns i dag många bra elektriska aggregat men att höra elden knastra där man också kan se lite av flammorna, det ger en extra dimension.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen