Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 januari 2017

Därför har du mycket spindlar hemma och så håller du dem borta

Mycket spindlar hemma? Då ska du inte gnälla på spindlarna. De finns där de hittar mat, alltså insekter. Håll rent och torrt hemma, så blir du av med både småkryp och spindlar.

Bild 1/4 FOTO: All over press
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Höst är spindeltid. Då söker sig spindlar inomhus, dels för att skydda sig från kyla och dels för att äta av insekter som också tar sig inomhus i skydd från kyla.

Spindlar trivs särskilt bra på svala, mörka, fuktiga och litet smutsiga ställen. Där kan de leva ostört och där hittar de mat.

Några av de vanligaste arterna är husspindel och större husspindel. Den sistnämnda kan bli så stor som 18 millimeter i kroppslängd. Och benen är minst lika långa!

De trivs i källare, på vindar och i garage där de oftast bygger sina nät i hörn. När en insekt, gråsugga eller något annat kryp hamnar i nätet känner spindeln vibrationerna och springer fram och dödar bytet med ett giftstick.

Mot människor är husspindlar inte aggressiva och det ska mycket till för att den ska sticka oss. I så fall kan det göra litet ont och bli en liten rodnad. Den som är allergisk mot getingar kan få något större utslag.

Så håller du bort spindlar

 1. Städa och håll rent och torrt, så att det finns så litet insekter som möjligt.
 2. Håll efter krukväxter. Döda växtdelar drar till sig insekter, som lockar till sig spindlar.
 3. Spraya eller droppa rödcederolja längs golvlister och på andra ställen där småkryp rör sig. Du kan också placera ut bitar av rödceder under soffor o dyl. Insekter skyr lukten. Spindlar saknar däremot luktsinne, men försvinner insekterna, så försvinner spindlarna.
 4. Spindlar hör och ser dåligt (utom sebraspindlar och hoppspindlar), så de är lätta att fånga. De känner dock vibrationer, så var varsam. Placera en glasburk över och skjut in en kartongbit och bär ut det lilla djuret.
 5. Spindlar gillar fuktiga miljöer, så en luftavfuktare i källaren kan göra susen.
 6. Det finns också speciella spindelfällor att köpa. Effektiviteten kan vara varierande. Sök på ”spindelfälla” på internet.
 7. Myter om spindlar

  • Att spindlar betyder mögelfritt hus är inte sant. Spindlar finns i mögliga källare också, bara det finns insekter.
  • Att husspindlar suger människoblod om nätterna stämmer inte.
  • Att kokta hönsägg håller spindlar borta är inte ett dugg sant.
  • Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen