Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 maj 2016

Därför lyckas Norge bättre än Sverige – krossar svensk politik

Här är norgehistorierna som sopar banan med svensk landsbygdspolitik. Svenska politiker har mycket att lära av norrmännen när det snackas om att ”Hela landet ska leva”.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

– Den norska politiken hade varit enkel att genomföra i Sverige, säger Reidar Almås, professor i sociologi och verksam vid norskt center för bygdeforskning.

Problem som avfolkning, utflyttning och sämre service på landsorter har även drabbat Norge, men den norska landsbygden har inte alls stött på samma brutala öde som den svenska. I Norge har man medvetet motverkat avfolkning och utflyttning. Den norska staten bestämde tidigt att hela landet ska befolkas.

Här är några punkter i den norska modellen som borde funka i Sverige:

1. Hela landet i bruk

”Hela landet i bruk” heter det i Norge. I Sverige säger vi ”Hela landet ska leva” eller ”levande landsbygd”. Som att politiker ska ”hålla landsbygden vid liv” likt något som håller på att dö.

2. Norge kan inte bara tacka oljan

Norge är ett rikt land med sina oljemiljarder. Men den norska staten bestämde redan före oljan att ”Hela landet ska befolkas”. Det var redan på 50-talet som norska Stortinget satte idén i verket. Och sen dess har norrmännen inte släppt greppet om den tanken, trots alla oljepengar.

– Oljepengar ska gå till alla. Det är välfärd över hela landet som gäller, säger Reidar Almås.

3. Norska morötter

Norska staten belönar dig som bor, flyttar, studerar, driver företag eller söker jobb utanför städerna. Ju längre ut i landet du bor, desto mer generösa är förmånerna.

– Du får rabatt på studielån och du får stipendium om du söker dig utåt i landet mot de norra landsdelarna. Samma förmåner gäller om du har företag eller är lantbrukare. Arbetsgivaravgiften minskar nämligen gradvis ju längre ut du flyttar. Man kan säga att du blir belönad, säger Reidar Almås.

4. Statsstötte

”Statsstötte” är norska för statliga pengar som går direkt till kommunerna på landsbygden och i glesbygden. Tanken är att jämna ut inkomstskillnaderna så att välfärdsstaten omfattar hela Norge.

I Sverige har man löst problemet med den så kallade Robin Hood-skatten – ett utjämningssystem där rikare kommuner ger pengar till fattigare kommuner. Svenska kommuners rikedom är helt beroende av hur många som bor och betalar skatt i kommunen. Så om folk flyttar tappar kommunen skattepengar. Så är det inte i Norge.

5. I Norge stannar rikedomarna där de skapas

Pengar från ett vattenkraftverk i en kommun hamnar inte i norska statskassans ficka utan i kommunen där vattenkraften produceras. De norska landsbygdskommunerna får alltså behålla pengarna och töms varken på kapital eller människor i samma takt som de svenska kommunerna.

I Sverige är det annorlunda. Intäkterna från stora industribolag på en svensk kommuns mark går direkt till svenska staten. Kommunen får inte behålla pengarna.

6. Skillnaden mellan norsk och svensk socialdemokrati

Det norska arbeiderpartiet har varit mer bonde- och fiskevänligt än de svenska socialdemokraterna berättar Reidar Almås. Arbeiderpartiets politik tog därför ansvar för fler samhällsgrupper än vad de svenska socialdemokraterna gjorde. I Norge kunde både fiskeindustrin och lantbrukare se en säkrare framtid.

– Partiet bekämpade krisen under efterkrigstiden med en ”klassekompromiss” som inkluderade både bönder och fiskare, säger han.

7. Mer bondevänlig politik

Sedan 1975 har norska bönder lika mycket lön som landets industriarbetare.

– Det gjorde att böndernas löner steg i samma takt som andras. Norska bönder kan förhandla med staten om sina inkomster, säger Reidar Almås.

8. Norsk politisk vilja

I politik kan man välja. I Norge har politikerna valt att befolka hela landet och löst det praktisk. Det är inte bara en vision.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen