Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

De 6 mest besprutade frukterna

Här är de 6 frukterna i fruktdisken som innehåller mest bekämpningsmedel. Vill du vara helt säker på att inte få i dig besprutade frukter – välj ekologiskt odlat. Näst bäst är svenskodlat.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Lite svamp- och insektsmedel till fruktsalladen? Nej, det låter inte så kul. För även om det mest är låga halter av bekämpningsmedelsrester så kan de ändå påverka hälsan. Det är ”cocktaileffekten” som uppstår när olika kemiska ämnen blandas med varandra.

Läs också: Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor

Nyligen gjordes en studie vid Harvard i USA som pekar på mätbart sämre spermiekvalitet hos de män som fått i sig mest bekämpningsmedel via maten. I snitt hade de bara halva antalet spermier och 30 procent färre normala spermier än män som fick i sig mindre bekämpningsmedel via maten.

– Även om det är en liten studie, så är det första gången man kunnat mäta att även rester av bekämpningsmedel via maten kan påverkar fertiliteten, säger Emelie Hansson, Naturskyddsföreningens expert på mat och jordbruk.

Hennes råd är att välja enbart ekologiskt odlat frukt och grönt om man helt vill slippa frukt som besprutats med insekts-, mögel- och svampgifter. Dessutom bidrar du då till att odlarna och deras familjer slipper utsättas för gifter. Svenska frukter och grönsaker är generellt ett bättre val än importerade, då de mer sällan innehåller rester av bekämpningsmedel.

De 6 mest besprutade frukterna och bären

1. Äpplen
9 av 10 äpplen innehöll rester av bekämpningsmedel vid en koll gjord av Naturskyddsföreningen. Det gällde både svenska och importerade äpplen. Flera ämnen går inte att skölja bort, de finns i hela frukten.

2. Päron
Rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Men trots att Sveriges klimat är gynnsamt för ekologisk päronodling, är svenska KRAV-päron svåra att hitta i butik.

3. Citrus
Bara ekologiskt odlade citrusfrukter är fria från bekämpningsmedel och antimögelmedel på skalen. Enligt Livsmedelsverkets kontroll 2013 innehöll 94 procent av konventionellt odlad citrus rester av bekämpningsmedel.

4. Vindruvor
96 procent av alla druvor innehöll rester av bekämpningsmedel*. Och vindruvor innehåller flest olika bekämpningsmedel. Dessa kan inte sköljas bort utan finns i hela druvan. I russin har också rester av bekämpningsmedel hittats.

5. Bananer
Bekämpningsmedelsrester, av olika sorter, hittades i 67 procent av de konventionellt odlade bananerna. Värst är det för miljön, odlarna och deras familjer. Samma sak gäller annan tropisk frukt som mango och ananas.

6. Jordgubbar
Över 84 procent procent av jordgubbarna i Livsmedelsverkets stickprov 2013 hade rester av bekämpningsmedel, både svenska och importerade. Ännu är det ont om ekologiskt odlade gubbar.

** Källor: Naturskyddsföreningen och Livsmedelsverket

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen