Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

De driver Sveriges minsta mjölkmejeri

Under hård ekonomisk press kom mjölkbönderna Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson på den våghalsiga idén - att starta eget mejeri. Satsningen har gått över förväntan.

FOTO: Tom Bengtsson

Vinna eller försvinna. Det var valet för Lennart och Bengt för ett par år sedan. Precis som de flesta andra svenska mjölkbönder befann de sig i en ekonomiskt utsatt situation och såg ingen ljusning i sikte.

Så bestämde de sig för att satsa på eget mejeri – för att få bättre betalt. De tog ett stort lån, totalt har de investerat 8 miljoner kronor, och satte igång. Detta trots att de har ganska små gårdar, med drygt 45 mjölkkor var.

Över förväntan

Men deras lilla Källsjö mejeri strax utanför Ullared tycks ha kommit precis i rättan tid. Suget efter verkligt lokalproducerad mjölk visade sig vara stort hos hallänningarna. Så stort att de var beredda att betala en krona mer per liter.
– Ja det har gått över förväntan. Vi levererar till flera butiker i Varberg, Falkenberg och flera andra orter. Vi får så mycket stöd och uppmuntran från kunderna, berättar Lennart.

Dessutom får han och Bengt bättre betalt, en krona mer per liter. Nu ska de även ta in tre andra mjölkbönder från trakten för att öka från 2000 till målet om 4000 liter om dagen. Och ta steget och gå ur mejerijätten Arla.
– Vi vill gynna det småskaliga, lokala jordbruket, säger Lennart.

Från kor och gård till butik!

Se filmen om Lennarts och Bengts mejeri. Den är bekostad av det multinationella förpackningsföretaget Tetrapak, vars ledning blev så fascinerad av sin absolut minsta kund – Källsjö mejeri.

http://www.youtube.com/watch?v=ZE3_H7Dt6K8

Läs mer om den svenska mjölken:

 • 10 skäl att älska den svenska mjölken
 • Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen