Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 september 2015

De jobbar hemma – med läkande örter

Hemma hos Sofia och Mats Erik Nilsson i Enånger kan man lära sig att koka salvor och göra egna hudvårdsprodukter. Den gamla ladugården blev en perfekt kurslokal!

FOTO: Anne-Charlotte Andersson

Bakom ett rött staket längs den slingrande vägen bor Sofia och Mats Erik Nilsson i ett falurött gammalt hus. Sofia har släktband ända från 1500-talet till en gård som ligger precis i närheten, och Mats Erik växte upp i ett hus längs samma väg. I flera år drömde paret om huset som äntligen har blivit deras hem. De frågade till och med den äldre mannen som bodde i det om han ville sälja. Det dröjde, men när huset blev till salu slog de till.

När Sofia och Mats Erik tog över huset omgärdades trädgården av ett vanligt stängsel. I uthusen hittade de det gamla röda trästaketet som bara var att sätta upp och nu målar de det en bit i taget.
När Sofia och Mats Erik tog över huset omgärdades trädgården av ett vanligt stängsel. I uthusen hittade de det gamla röda trästaketet som bara var att sätta upp och nu målar de det en bit i taget.

På gården finns, förutom boningshuset, en ladugård som de har förvandlat till en ljus och rymlig kurslokal. I lokalen finns också plats för Sofias örter som ska torkas, och Mats Erik har ett rum där han tar emot klienter för andlig vägledning och healing. Till gården kommer folk från när och fjärran för att gå kurser i örtlära. Man får lära sig att känna igen och använda läkeväxter samt koka salvor, göra eget schampo och andra hudvårdsprodukter.

Läs också: 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad!

Grön kunskap

Sofia har fascinerats av växternas läkande krafter ända sedan hon var barn. 2011 avslutade hon sin utbildning till örtterapeut och pedagog. Då hade hon och maken tagit över företaget Örtblomman som länge funnits i trakten och blivit känt för sina handgjorda hudvårdsprodukter. Kontakten med Örtblomman började med att Sofia letade efter ringblomssalva på nätet och insåg att det fanns en tillverkare alldeles i närheten.

Inne i kurslokalen finns plats för att koka salvor och tillverka andra hudvårdsprodukter.
Inne i kurslokalen finns plats för att koka salvor och tillverka andra hudvårdsprodukter.

– Ringblomssalva är en fantastisk universalprodukt, berättar Sofia. Den går att använda för att läka självsprickor och sår, vid narig hud och på torra vinterläppar.

Sofia och Mats Erik lade så småningom ner produktionen av hudvårdsprodukter till förmån för kursverksamheten och behandlingarna, som de hellre vill satsa helhjärtat på. Mats Erik berättar att han alltid har kunnat se och uppleva andevärlden, men under många år visste han inte hur han skulle använda sin förmåga. Han ville vara en ”vanlig” kille och i 30-årsåldern utbildade han sig för ett jobb inom Kustbevakningen. Men efter uppmuntran från Sofia gick han en 18 månader lång utbildning hos Terry Evans, som bland annat medverkat i TV4:s Det okända.

Läs också: http://land.se/vilka-vitaminbomber-at-dig-frisk-med-7-nyttiga-kalsorter/

Kombinerar jobben

– Arbetet inom Kustbevakningen innebär oregelbundna arbetstider, som ger mig längre sammanhållande ledigheter. Därför går det jobbet utmärkt att kombinera med arbetet på gården.

– Mina och Mats Eriks kunskaper är en bra kombination, säger Sofia. Människor som vill lära sig om läkeväxter är ofta intresserade av olika former av alternativt läkande.

– Att arbeta med sin man innebär mest fördelar. När man jobbar med sina intressen suddas gränserna ut mellan arbetsliv och privatliv. Därför brukar vi unna oss dagar när vi inte pratar alls om företaget utan kanske åker i väg och gör något helt annat tillsammans.

– Det handlar om att lindra och bota sjukdomar. Det är kunskap som fungerar som en länk till våra förfäder och är i högsta grad ett levande kulturarv.

Tillsammans med ytterligare fyra familjer har Sofia och Mats Erik skapat en samodling på sin mark. Här hjälps familjerna åt att odla och skörda grönsaker – en verksamhet som paret hoppas ska växa. Målet är att bli självförsörjande på sikt.

– Jag känner mig så rik när jag får fylla jordkällaren med vår egen mat, säger Sofia. Jag tror att vi människor måste komma tillbaka till att odla mer. Då får vi bättre mat och mår bättre.

 Sofia sitter i läketrädgården intill isopplantorna. Te på isop är bra mot hosta och blommorna är vackert blålila. I bakgrunden syns humlestörarna och bakom dem finns samodlingen där fem familjer hjälps åt att odla grönsaker.
Te på isop är bra mot hosta och blommorna är vackert blålila.

Läs också: God, nyttig och användbar – 7 tips på vad du kan göra med nässlor

Läkande växter

Läketrädgården anlade Sofia och Mats Erik för några år sedan. Halva gräsmattan grävdes bort. Den var alldeles för stor och tog mycket tid att sköta. Nu växer där en mängd växter som alla har olika former av läkande krafter, berättar Sofia.

– Alla växter i läketrädgården används i olika örtpreparat.

Lär också: Naturapoteket: Så gör du eget nyponpulver

Sofias 3 bästa huskurer

1. Vid öronvärk
Pressa vitlök på en liten bomullstuss, linda in i en bit gasbinda och placera ytterst i hörselgången. Var aktsam så att inte vitlöken kommer i direkt kontakt med huden, det kan svida. Låt sitta tills värken släppt.

2. Vid gasig och uppblåst mage
Drick te av pepparmynta eller ät några färska blad. Komplettera gärna med att tugga på några havregryn.

3. Vid oro och bekymmer
Ta dig ut i skog och mark – bra för välbefinnandet.

Om Sofia och Mats Erik

Namn: Sofia Nilsson, 38, och Mats Erik Nilsson, 42.
Familj: Barnen Gustav, 15, och Hanna, 18.
Bor: I Enånger i Hälsingland.
Yrke: Sofia är örtterapeut och pedagog och Mats Erik är medium och healer men arbetar även inom Kust-
bevakningen.
Webbplats: ortblomman.com
Instagram: @ortblomman

Har du något bra husmorstips med läkeväxter? Kommentera gärna artikeln och sprid kunskapen!

Gilla oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar.

Mest läst på land.se

 • Mjölksyra dina grönsaker – 3 enkla och läckra recept 134 views
 • Äntligen! Sara Bäckmos succé-TV på land.se – Sveriges bästa odlingsskola! 70 views
 • Så får du i dig tillräckligt av supermineralen magnesium 44 views
 • Spännande hjärnforskning: Du mår som du tänker! 39 views
 • Därför är magnesium den nya hälsobomben 36 views
 • Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen