Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 september 2015

Debattören David Lindh: Rädda glesbygden med medborgarlön!

–Våga pröva glesbygdslön! Debattören och mediekommunikatören David Lindh föreslår ett tankemässigt lappkast. Ge 12 000 kronor efter skatt till dem som väljer att bo i glesbygd. Det befolkar bygden med människor som bidrar till att utveckla den.

David Lindh är bördig från Dorotea i södra Lappland. Idag är han mediekommunikatör och driver företaget Tankegods i Malmö. I somras skrev David Lindh en debattartikel i Svenska dagbladet tillsammans med miljöforskaren Mikael Holmström. De föreslog ett annat sätt att angripa urbaniseringen, utanförskapet och utarmningen av glesbygden.

Läs också: Grönsaksodlaren Niklas Markie: ”Kunderna betalar min månadslön”

– Om man ger en glesbygdskommun en massa pengar, hur ska de använda dem för att få fler invånare? Visst kan de förbättra ekonomin och rusta upp men det räcker inte långt.

David Lindh.
David Lindh.

Om pengarna i stället gick till att ge dem som vill bosätta sig i glesbygd en trygg grundplåt, en medborgarlön, får bygden både fler invånare och pengar i samma svep.

Läs också: Andreas renoverade gården med återbrukat material

Efter publiceringen av debattartikeln kom kritiken. Är det här en allmosa för glesbygden? Var finns moralen i att ge folk pengar utan krav på motprestation?

Kritikerna hävdar ”arbetslinjen” men David Lindh tycker att det är dags att se på saken på ett annat sätt.

– Jobben räcker inte. När till och med Per Schlingman, som är arkitekten bakom arbetslinjen, ställer sig upp och säger det så måste vi göra något annorlunda. Massor av jobb har rationaliserats bort och kommer inte tillbaka. Politikerna måste ta ansvar för det, säger David.

Läs också: Återbruk, delningsekonomi och lokalproducerat – haka på trenderna

Med glesbygdslönen skulle man kunna testa en modell som för dem som hamnat innanför och utanför arbetsmarknaden närmare varandra. I dag ges bidrag till arbetsgivare för att anställa och socialbidrag till folk som inte blir anställda. David anser att administrationen av systemen kostar pengar, jobben hamnar i städerna och folk som får socialbidrag förlamas av skam.

– I grund och botten handlar det om människosyn. Jag tror inte att människor bidrar till sin bygd bara med pengar. Det vet alla som träffat på en engagerad eldsjäl.

Läs också: Marcus jobbar i sex dagar – är ledig i 10 månader

David Lindh och Mikael Holmström säger inte att de vet säkert att glesbygdslön är en bra idé, utan att de tror att det fungerar och att vi måste pröva.

– Det är dags nu. I Finland, Schweiz och Holland görs försök med medborgarlön, säger David.

Det krävs politiker med mod, slår David fast. Att släppa synen på den traditionella synen på arbete och på att traditionella sätt att ”göra rätt för sig” är inte enkelt.

– Vi måste våga testa. Vi behöver jämna ut skillnaderna mellan dem som har jobb och de som inte har för att se vad vi kan vinna där emellan.

Gillade du den här artikeln? Följ oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar om landsbygden.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen