Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 september 2015

"Den ena handen vet inte vad den andra gör"

ÅSIKT: Dagens folkvalda släcker alltså ner det som byborna en gång tände med egna pengar. Det är absurt, skriver Torbjörn Österholm, reporter på Tidningen Land.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

På en presskonferens för en tid sedan presenterade landsbygdsminister Sven-Erich Bucht en utredning som ska stötta butiker i glesbygd. Det är ju bra, tänkte jag medan han pratade, men i samma veva meddelade regeringen att den vill höja bensinskatten och det drabbar ju glesbygdsbutikerna vars transporter och kunder får högre kostnader. Något alternativ till bilen finns sällan för glesbygdens transporter.

Bensinskattehöjningen motiveras av miljöskäl, men samtidigt höjer regeringen etanolpriset med 1,18 öre och det kan bli dödsstöten för ett bränsle som miljöhyllades för bara några år sedan. Och en övergång till elbilar och laddhybrider går trögt därför att man inte hittat de rätta stödformerna, skriver bilreportern Lasse Swärd i Dagens Nyheter. I Norge svarar elbilar och laddhybrider för 24 procent av nybilsförsäljningen i år tack vare konsekventa och feta stöd. I Sverige är siffran bara 1,6 procent därför att politiken är ryckig och oförutsägbar.

Lasse Swärd undrar syrligt om det finns någon i regeringen (inklusive den tidigare alliansen) som har körkort.
Vet den ena handen vet vad den andra gör? skulle man också kunna formulera sig om dagens samhällsplanering.

Ett annat exempel: Samtidigt som regeringen säger sig vilja hålla ihop Sverige lägger Skatteverket ner nio kontor runtom i landet och hundratals jobb försvinner, skriver Land. Detta sker samtidigt som de gamla argumenten för centralisering är överspelade. Modern teknik gör det idag möjligt att ha möten och att kommunicera via internet.

Ytterligare exempel: Rikspolitikerna säger sig värna om alla medborgares rätt till trygghet i vardagen och att det ska vara attraktivt att bo och starta företag på landsbygden. Men på ett tusental orter i Norrbotten hotar Trafikverket att ta bort gatubelysningen. Kommunföreträdare oroar sig för fler trafikolyckor och företagare menar att inbrottsrisken ökar om ljuset släcks.

Region Gotland ansvarar för 2000 lampor längs statliga vägar och inne i samhällen. Lamporna kommer inte att ersättas på grund av att det är för dyrt med EUs nya miljökrav, enligt Lennart Klintbom, trafikplanerare på Region Gotland.

Trafikverket har trots påtryckningar sedan 1999 inte velat ta över ansvaret för dessa lampor på Gotland. Region Gotland äger stolparna och därmed är det inte vårt problem, säger Joakim Frank vid Trafikverket.

Sören Skogsdal, Ohtanajärvi byaförening i Pajala, ger en intressant, och kanske okänd, bakgrund till belysningen i byarna.

På 1950-talet drog en folkrörelse igång för att samla in pengar till stolpar och lampor. Med hjälp av lotterier, auktioner, teater och danser fick man ihop medel till att lysa upp byarna. En milstolpe, förstås, som betydde enormt mycket för självkänsla och framtidstro.

Nu släcks småbyarnas belysning i norra Pajala, skriver Sören Skogsdal i en insändare i Dagens Nyheter. I hans egen by tog kommunen bort belysningen i flera vägkorsningar liksom lampan vid byns mest trafikerade ställe, infarten till byahuset där alla föreningar har möte.

Dagens folkvalda släcker alltså ner det som byborna en gång tände med egna pengar. Det är absurt.

Jag önskar att kommuner eller Trafikverket eller vem som nu har ansvaret i de enskilda fallen tar sig samman och lyser upp landsbygden, inte släcker ner.

Och snart måste det bli ett helhetstänkande i samhällsplaneringen där den ena handen faktiskt vet vad den andra gör.

Vad tycker du? Skriv en debattartikel!

Läs mer om landsbygdspolitik:

 • ”Hela Sverige ska överleva”
 • Gudrun Schyman: ”Stad och land behöver gå hand i hand”
 • Flykten till städerna – vi slår hål på myterna
 • Mest läst på land.se

  • Mjölksyra dina grönsaker – 3 enkla och läckra recept 119 views
  • Äntligen! Sara Bäckmos succé-TV på land.se – Sveriges bästa odlingsskola! 54 views
  • Så får du i dig tillräckligt av supermineralen magnesium 43 views
  • Så odlar du grönt på fönsterbrädan 35 views
  • Spännande hjärnforskning: Du mår som du tänker! 34 views
  •  

   Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen