Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 december 2015

Den nya delningsekonomin: Farmare öppnar världens första gratispub

En bonde på Irland tar delningsekonomin till nya höjder. Nu öppnar han världens första pub med gratis dricka. ”Jag känner mig fri utan pengar”, säger Mark Boyle och tipsar om hur man kommer igång med projekt baserade på delningsekonomi.

Irländaren Mark Boyle gjorde succé med boken The moneyless man där han berättar hur han levde tre år utan pengar. Middagen hittade han i sopor utanför matbutiker, tog sig fram gjorde han med cykel.

Driver jordbruk

Idag driver Mark Boyle, som i grunden är ekonom, ett småskaligt ekologiskt självförsörjande jordbruk på västra Irland. Och han i full gång med nästa projekt som självklart går ut på att inte använda pengar.

Med hjälp av crowdfunding, gräsrotsfinansiering, restaurerar han en gammal grisstia som ska bli världens första pengalösa pub.

– Vi vill ha ett gemensamt rum där människor från olika bakgrund kan mötas, äta och dricka utan att pengar någonsin byter händer, säger Mark Boyle till The Guardian.

Läs också: Grönsaksodlaren Niklas Markie: ”Kunderna betalar min månadslön”

Veckans nyord

Byte av varor och tjänster har såklart alltid funnits. Men med ny teknik och diskussioner om överkonsumtion har den tagit fart igen.

Sociala medier för samman människor på ett sätt som inte var möjligt förr. Idag lånar eller hyr människor ut sina soffor, lägenheter och bilar till främmande på ett mer systematiskt sätt.

Snacket om delningsekonomi har blivit så intensivt att det i somras blev veckans nyord i Språktidningen.

Det har också tagit klivet från gräsrotsnivå till ett nytt sätt att driva företag.

– Delningsekonomin utmanar etablerade branscher på ett dramatiskt sätt. Vi har sett det hända med  musik-, film- och logistikbranschen. Gick det att stoppa Spotify, frågar Swedbanks chefsekonom, Anna Felländer i Expressen.

Läs också: Sveriges ”snålaste” miljonär tipsar

Gåvoekonomi

För bonden Mark Boyle är inte möjligheten att tjäna pengar målet när han använder sig av gräsrotsfinansiering för att få startkapital. Han kallar delningsekonomin för gåvoekonomi. Du hjälper utan löfte om få något tillbaka. Det osjälviska givandet kallar Mark Boyle för ”att betala framåt”.

– Jag känner mig fri utan pengar. Min strävan är en gemenskap där våra behov tas tillvara på ett så miljövänligt och roligt sätt som möjligt, säger han till The Guardian.

Läs också: Alla pratar om Swish – så här funkar det

Så kommer du igång:

Lista vad du behöver du hjälp med: Det kan vara allt från hundpassning, skjuts, lån av verktyg eller kanske kompostjord till odlingen.

Tänk igenom vad du själv kan erbjuda. Din borr kanske ligger oanvänd i förrådet, du gör inte av med alla ägg som hönsen lägger eller så har du har alltid plats över i bilen när du ska till stan.

Kolla intresset. Testa själv först på Facebook och andra sociala medier. Lägg ut trevare där för att pejla intresset för din idé. När gruppen är i gång är aktiviteter på sociala medier bra, det visar att det är en levande grupp.

Bygg förtroende. Skapa trovärdighet för gruppen, låt användarna betygsätta tjänsterna inom gruppen. Tänk på att det är privatpersoner gör affärer med en annan privatperson.

Lär av andra. Skjutsgruppen (www.skjutsgruppen.se) främjar samåkning. Här kan du starta egen grupp, till exempel för byn.
Couchsurfing (www.couchsurfing.com), gästfrihetsutbytesnätverket med 4,8 miljoner medlemmar i 246 länder. Sov över hemma hos privatpersoner.
Middagsklubben Mad i Malmö (www.madimalmo.se), ambulerande matklubb med gästspelande kockar.

Och så till finansieringen: Crowdfunding är ett samlingsnamn för olika sätt att skaffa kapital, oftast till företag, men även projekt. Som Mark Bolyes pub ”Den glada grisen”. I dagsläget är svensk crowdfunding inte reglerat när det gäller skatter enligt SEB:s expert Thomas Erikson. Så fort du betalar någon är det dessutom skattepliktigt. Du kan  betala en privatperson upp till 999 kronor om året utan att betala skatt eller arbetsgivaravgifter. Mottagaren ska däremot deklarera inkomsten.
För att känna dig säker: Kontakta Skatteverket.

Följ oss på Facebook så missar du inga artiklar om ekonomi.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen