Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 24 juni 2015

Det är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag

En stor anledning till att vi svenskar slänger mat beror på att varans datummärkning gått ut. Men det finns två olika märkningar, bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Vet du vad de olika står för?

FOTO: Istock

Bäst före eller sista förbrukningsdag? 60 procent av svenskarna vet inte skillnaden enligt en enkät gjord av Konsumentföreningen i Stockholm.

Bäst före: Skulle kunna kallas lukta och smaka-datum, och är bara en rekommendation från tillverkaren. Ofta går det att äta livsmedlet flera dagar, ibland veckor, till om det har förvarats rätt. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax.

Sista förbrukningsdag: En ”starkare” märkning som betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat. Används på känsliga produkter som snabbt kan försämras, till exempel köttfärs, rå fågel och rå fisk.

Källa: Konsumentföreningen i Stockholm

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen