Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 april 2017

Det här behöver du veta om fästingar – sanningen bakom 4 myter

Det finns massa myter om fästingar. Här slår vi hål på några vanliga påståenden tillsammans med Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

FOTO: Istock

1. ”Fästingar sitter i träden”

– Att de sitter i träd är en gammal myt. Fästingarna håller till på marken. De klättrar upp i gräs och örter och väntar på att ett djur ska passera. Men de gillar inte torrt och soligt väder, då kryper de ner i markskiktet och söker skydd, säger Didrik Vanhoenacker.

2. ”Den har inga fiender”

Fästingen har fiender, men väldigt få naturliga fienden. Fåglar äter fästingar, men även sköldlusstekeln som är en getingliknande parasit.

3. ”Den gör ingen nytta i naturen”

– Det finns inte många andra djur som tycker att fästingar är nyttiga för dem. Men fästingar finns för sin egen skull och struntar glatt i det. Affärsidén fungerar uppenbarligen i naturen. Vilka djur som är nyttiga beror väldigt mycket på vilket annat djur man frågar.

– För ugglor är hackspettar nyttiga eftersom de skapar bohål, för myror som får sitt bo sönderhackat och sina larver uppätna är hackspettar inte särskilt nyttiga.

4. ”I år är det fästingsommar eller fästingår”

– Det är en långlivad myt. Det är ungefär lika många fästingar varje år. Det är sällan någon stor förändring i antal från år till år. Oftast bygger det påståendet på personers egna observationer. Det vill säga om de drabbades av fler fästingar eller inte under en sommar. Fästingen har en lång livscykel och lever vanligtvis i tre år.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen