Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

Dialektdöden sveper över Sverige

De svenska dialekterna håller på att vittra bort. Främst skånska dialekter från Göinge och Österlen ligger i farozonen. Fonologen Martin Persson forskar i dialektdöden och hävdar att fler än sydsvenska dialekter är på väg bort, skriver TT.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

Martin Persson vid Stockholms universitet gräver just nu i djupt i arkiven. Han letar efter beskrivningar av hur ord uttalades i början av 1900-talet. Uttalen på ord jämförs sedan med moderna ljudinspelningar. Snart kommer han ut med en ny avhandling i ämnet.

– Jag har jämfört vad som bytts ut i orden och vilka byggklossar som är kvar, säger Martin Persson till TT.

Reig – rik

”Råjb” sade kanske en scout i Göinge på 30-talet. ”Råjb” motsvarar nämligen dagens ”rep”.

Ett annat skorrande exempel från 30-talet

”Reig” sade man kanske om en förmögen person. I dag säger de flesta ”rik” på standardsvenska.

Martin Persson studerar vad som blir kvar av orden. Generellt verkar det som att folk behåller de byggklossar som inte avviker för mycket från rikssvenskan. Ett exempel är ordet ”reig”:

– Här har vi tre ljud som är ”konstiga” ur ett standardsvenskt perspektiv. R:et är skorrande, I:et uttalas som diftong och där många förväntar sig ett K finns ett G, säger han till TT.

– I dag har den sydskånska dialekten kvar det skorrande R:et och diftongen i ordet ”rik”. Man kan säga att det är rätt byggklossar med fel färg eftersom det finns några avvikelser i uttalet. Det spelar alltså ingen roll att färgen är fel. G är däremot inte alls är samma byggkloss som K och därför ”måste” den delen av ordet bytas ut.

Alla dialekter slipas bort

Det är inte bara skånska dialekter som drabbas. Fler svenska dialekter möter dialektdöden och den utvecklingen har pågått sedan andra världskriget.

– Det beror på att folk flyttar i större utsträckning och har en högre utbildning jämfört med tidigare. Tv och radio spelar också roll, säger han till TT.

Att dialekterna helt dör ut tror han inte på. Den lokala prägeln kommer rimligen att överleva. Det är främst skillnaderna som inte kommer att vara lika stora.

Källa: TT

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen