Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Din hund ger dig bättre hälsa

Hunden sägs vara människans bästa vän och nu visar forskning att den fyrbenta vännen dessutom gör dig lugn, glad och social.

FOTO: Istock

– Man får lägre blodtryck, pulsen går ner, man får upp må-bra hormoner och får ner stresshormoner, säger Linda Handlin, biträdande lektor i biomedicin vid Högskolan i Skövde.
 Tillsammans med kollegor har hon kommit fram till att hundägare blir glada och mer socialt öppna. De har enbart hittat positiva effekter.

Hormonet oxytocin frisätts

Det som händer i både ägarens och hundens kropp är att ett hormon som heter oxytocin frisätts. Det gör att personer som gillar hundar blir mindre stressade när de klappar och umgås med dem. För en hundrädd person blir effekten inte alls den samma.
– Man måste gilla djuret, sen om det är en hund, katt eller häst spelar inte så stor roll. Men man måste gilla djuret som man har, säger Linda Handlin.

Man blir glad inombords

Frida Karlén från Skövde är uppvuxen med djur. Hon är ute och går med sin fyra månader gamla blandrasvalp, Valle.
– Det är en självklarhet för mig att ha djur. Man blir bara glad inombords att veta att man har någon som väntar därhemma, den ger mer än man tror, säger Frida Karlén.

Lyssna på hela inslaget från Sverige Radio P4 Skaraborg

Läs mer om människans bästa vän:

 • Så skyddar du din hund mot fästingar
 • Så klipper du hundens klor
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen