Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 maj 2015

Dna-test kan stoppa hundbajs på gatan

Oupplockat hundbajs kan bli skitdyrt, rent ut sagt. Snart kanske din hunds bajs kan dna-testas.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Skiter du i att plocka upp bajset efter din hund? Snart kan du kanske åka fast för det. I både Storbritannien, Italien och USA finns det planer på att skapa ett dna-register för hundar. I Italien och Storbritannien skulle det ske i samband med den obligatoriska chipsmärkning av hundarna. Då kan man låta dna-testa kvarlämnade bajskorvar för att kunna sätta dit hundägarna.

Dyra böter eller straffavgifter kan alltså åläggas dem som inte plockat upp efter sin vovve. Men först måste man bygga upp en dna-bank att jämföra med. Sedan tillkommer förstås frågan om vem som ska få det tvivelaktiga nöjet med jobbet att gå ut och leta upp – och ta prover på – bajs.

Bajsavtryck

I USA har företaget ”Pooprints” gjort sig ett namn som hundbajsdetektiver. Enligt dem är det hela 3,5 miljarder kilo hundbajs som inte plockas upp varje år i USA, men sådana volymer har vi knappast i Sverige. Eftersom vi dessutom redan har obligatorisk märkning (chip eller tatuering) skulle dock steget till ett bajs-dna-register inte vara så stort. Frågan är om hundägarna skulle acceptera den typen av registrering …

Läs mer om hundar:

 • Så agerar du om din hund blir ormbiten
 • Underbara knasiga hundnamn
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen