Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 september 2015

Du vet att du är i Karlskoga när...

Har du en kanon mellan benen? Står och fryser i en ishall? Hör en galet gammal låt på radion? Allt pekar på att du har hamnat någonstans mellan Örebro och Karlstad, nämligen i Karlskoga!

Bild 1/2
Bild 2/2

…du INTE kom dit med tåg.

Foto: Markus Redman - www.markuz.se
Foto: Markus Redman – www.markuz.se

Karlskoga har nämligen ingen tågstation, så om du vill ta dig dit på räls kan det bli klurigt. Tågresenärer tvingas istället åka till närliggande Degerfors för att därifrån åka vidare med buss.

…alla låter som Tabita.

Livsnjutaren  och karaktären Tabita på Skranta från SVT:s humorserie Mia och Klara är karlskoging. Med citat som ”vi har götta oss å unnet öss hela natta” och ”det går inte, mamma har filmjölk i trosöra” har Tabita blivit en favorit, inte bara landet över hela landet utan också i sin ”hemort”. Jag kan inte lova att alla du möter är exakt lika färgstarka, men många delar hennes dialekt!

…du får stanna för rött ljus minst fem gånger på 15 minuter trots att du kör på en europaväg.

9,8 kilometer av E18 går genom Karlskoga. Om du kör bil så kommer du ha gott om tid att titta på omgivningarna, sträckan är nämligen späckad med trafikljus. Hur många det är? Stjärnstopp minst! Hur som helst så kommer du upptäcka att…

…du ibland måste anstränga dig för att se skönheten.

I en artikel i Expressen finns Karlskoga med på listan över Sveriges 10 fulaste orter. Det är såklart lite överdrivet, jag menar, hur fult kan det bli när det finns en vacker sjö (Möckeln) i närheten? Nä, det finns många fina platser i Karlskoga, problemet är bara att många av dem har försetts med mindre vackra byggnader. Några exempel på det är Valåsens sågverk, beläget på bästa plats precis vid vattnet, eller kraftvärmeverket som man smällt upp näst intill vackra Björkborns herrgård, det mindre fina badhuset som ligger vid den annars väldigt trevliga strandpromenaden.

Björkborns herrgård. Foto: Banza52 Wikimedia commons.
Björkborns herrgård. Foto: Banza52 Wikimedia commons.

Läs också: Du vet att du är i Degerfors när…

…alla som du möter är proffs på att ratta bilen i trånga utrymmen.

Foto: Rickard Larsson
Spiralrampen som leder upp till takparkeringen, nymålad dessutom! Foto: Rickard Larsson

Spiralrampen som leder upp till parkeringen på taket vid Karlskoga centrum kan betraktas som eldprovet både för nyblivna bilförare såväl som åksjuka barn. Bara själva åsynen av denna tingest kan framkalla ångest, illamående och en och annan svettpärla, men för en karlskoging är det vardagsmat och rena rama barnleken att ta sig runt, runt, runt och upp. De flesta är säkert inte ens oroliga längre för att råka köra in från fel håll och tvingas backa hela spiralen ner vid ett eventuellt möte. Rent teoretiskt skulle man kunna parkera nedanför, om det någonsin fanns en ledig plats!

…varje helg tillbringas i en ishall.

Om du inte själv spelar hockey, så kan du ge dig sjutton på att din kille gör det, dina barn, dina barnbarn, din kompis eller dina kompisars barn. Alternativt har du bara ett stort hockeyintresse och fryser i Nobelhallen helt på eget bevåg. Kaffetermos och sittunderlag rekommenderas!

…sjukhuskonsten är tagen till en helt ny nivå.

Foto: Janee, wikimedia commons
Foto: Janee, wikimedia commons

Roliga, groteska, skrikiga eller färgglada, åsikterna om konstnären Göran Danielssons ”Cirkelsegment” som står placerade utanför Karlskoga lasarett går isär. I vilket fall som helst så kommer du att bli varse om var lasarettet ligger, det här är några rejäla stycken konst som är omöjliga att missa!

…du har en kanon med 28 centimeters kaliber mellan benen.

Troligtvis är du inte så välhängd av naturen, en bättre gissning är att du efter en blöt sommarkväll på Nya kupolen, Statt eller något av de andra haken tagit dig upp till Rävåskullen för att ”titta på utsikten”. Eller också turistar du bara helt nyktert. Det hör nämligen till traditionen att besöka och gärna också grensla den gamla kanonen på Rävåskullen och ta kort. Om du inte har gjort det har du aldrig varit i Karlskoga!

Karlskoga_kanon_instagram
Foto: Instagram

…du inte behöver lämna stan för att handla.

Vill du köpa något har du kommit rätt, detaljhandeln blomstrar! Trots det bara bor drygt 30 000 personer i kommunen kan du välja och vraka bland snabbmatskedjor och det finns gott om ställen att handla på. Men var beredd på att flänga genom hela stan och få smaka på rödljusterrorn, butikerna ligger nämligen utspridda. Karlskoga, staden som vågar vägra köpcentrum!

Burger Kings öppning, det viktigaste som hände i Karlskoga i början maj. Foto: Instagram
Burger Kings öppning, det viktigaste som hände i Karlskoga i början maj. Foto: Instagram

Läs också: 15 heta ledtrådar: Du vet att du är i Stockholm när…

…radion spelar en låt som du inte hört sedan 1985 (eller i värsta fall två samtidigt).

Cityradion Östra Värmland blandar nämligen ganska nya låtar med gammal musik som de flesta andra radiostationer för länge sedan arkiverat eller kanske till och med bränt upp. Säga vad man vill om musiken, tekniken och programledarna, men faktum är att Cityradion fyller en viktig funktion när det gäller att svetsa ihop stan (och egentligen hela östra Värmland). Många lyssnar faktiskt på Cityradion och för de som inte längre bor i Karlskoga ger gamla rocklåtar, dåliga synthriff, country och banjo, en känsla av ”hemma”. Lite som doften av kaffe eller att bli luggad av sin storebror.

Youtubefenomenet ”Cönny” tycker till.

…lokal-tv:n levererar.

CTV är i dagsläget Sveriges äldsta lokaltv-kanal och  gjorde sin första sändning 1992. Kanalen, som från början byggde på samma teknik som interntv-system på hotell, har utvecklats till en modern lokalkanal som även har en egen playtjänst. Okej, varken Gry Forssell eller Agneta Sjödin har jobbat här, men faktum är att det finns några tv-proffs som startat sin karriär på CTV, Per Frisell, sportfotograf på SVT till exempel! Idag sänder kanalen hemmahos-reportage, intervjuer och evenemang, och det har gjorts många roliga och helt galna program genom åren. Till exempel det legendariska programmet Pistagemorgon med ”Tim testar” som sändes 2002. 

 …du på juldagens afton, med livet som insats, tillbringar minst 10 minuter med att ta dig uppför den branta backen som leder till Kupolen.

Nya Kupolen heter festvåningen som byggts på kullen där Karlskoga Folkets Park låg innan den brann ner. Finskor, snö, is och backar är sällan en bra kombination, addera lite alkohol och du har ett scenario som skulle platsa i vilken buskis som helst. OM du tagit sig upp helskinnad är det bara att hålla tummarna för att det det går lika bra på småtimmarna när du ska ner igen…

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen