Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 oktober 2015

Erik startade älghägn med sparade sommarjobbspengar

Ett år efter att Erik slutat gymnasiet startade han upp en älgpark i Skullaryd. Här guidar han runt turister från när och fjärran från en safaribil som får se älg och kronhjort i parken.

Gården i Skullaryd, någon mil norr om Eksjö, ägs av Eriks morfar. Men djurparken drivs av Erik och älgarna är hans. Renoveringen av ladugården till café och uppsättningen av det nya hägnet har han till stor del bekostat med sparade sommarjobbspengar. Mycket arbete har lagts ner, inte bara av honom, hela familjen har varit engagerad både i uppbyggnaden och i visnings- och caféverksamheten, skriver Land Lantbruk. 

Är nästan tama

Under sommarmånaderna, med start vid midsommar, kör Erik två safarirundor om dagen. Men jobbet med djuren ligger inte nere under vintern. Hjortar och älgar ska utfodras, både med havre, ensilage och med grenar som de får gnaga av barken på.

Erik skramlar med havrehinkarna och kon Moalie två år och hennes kalv Stella snart ett år, kommer snabbt fram till fyrhjulingen och sticker huvudet i hinkarna. Längre bort går de andra älgarna, inte alls lika intresserade av mat just nu. Den stora tjuren Micke är på bushumör och har fått med sig de andra i en yster lek bland tallarna. Det är respektingivande djur när de kommer så nära och när tjuren Micke ställer sig bredvid fyrhjulingen är det inte utan att man blir lite skakig i benen.

Land.se skriver om Erik som startade älghägn för sparade pengar ett år efter att han slutat gymnasiet.
Erik startade ett älghägn för sparade pengar ett år efter han slutat gymnasiet.

Vi åker Eriks ordinarie safarirunda på fyrhjulingen. Den tar en timme och i vanliga fall är det traktor och safarivagn med tak och plats för 40 personer som gäller. Först kör Erik in i det större hägnet med kronhjortar. Kronhjortarna har funnits i Eriks morfars ägo sedan 1970-talet.
– Där har du Göte, han kommer från Slottsskogen i Göteborg. Det är bara Göte och Singoalla som har namn, det är också de båda som man kan komma lite närmre, berättar Erik.
Kronhjortshjorden hålls stadig runt 70 djur. Cirka 30 procent skjuts och slaktas varje år. De djur som man vill avla på behåller man och det köps även in djur.

Föds nya älgar i hägnet

Älgarna är än så länge sex stycken, men förhoppningsvis är de fler när korna har kalvat. Även här kommer Erik att göra ett urval av djuren. Genom älgparksföreningen finns det möjlighet att köpa eller byta till sig nya djur. De älgar han har nu kommer från Sala och Göteborg, tre är födda i hägnet.

Safarituren fortsätter nu in till hägnet med älgar. Erik berättar om djuren, om deras beteende och vanor och om vad de heter. Guidningen kan han göra även på engelska och tyska. Många av besökarna är svenskar, men det kommer även gäster från så fjärran länder som Japan.

Nådde målen

Inför sin första säsong 2014 satte Erik upp ett mål på hur många besökare han skulle få i älgparken. Han vill inte säga något om målet, mer än att det uppnåddes och lite till.
– Vi är nöjda. Vi har vårt koncept och har en unik upplevelse här. Det är det som jag kör vidare på.

Verksamheten är inte så väderberoende. Safarivagnen har tak, den gamla ladugården är inredd till ett trevligt gårdscafé där gästerna kan köpa kaffe, hembakt fikabröd och smörgåsar.
– Vi har ett bra läge. Älgparken ligger ju precis vid vägen mellan Eksjö och Mjölby.

Eriks 3 råd till unga företagande

1. Du måste brinna för idén!
2. Sätt upp ett mål och kör sedan på mot det.
3. Se till att ha uppbackning av andra, till exempel familjen, så att allt kommer att kunna rulla på fullt ut. Du klarar inte att vara ensam.

Läs om fler som startat egna företag:

 • Bröderna Fakhro förvandlade övervuxen gård till populär marknadsplats
 • Dataforskarens matkärlek ledde till korvsatsning
 • Superentreprenörerna Andreas och Linda gör affärer av allting
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen