Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 26 juli 2015

Ett år efter Salabranden – naturen slår sakta ut i blom

För precis ett år sedan härjade branden i Västmanlands skogar. I dag får man besöka området och titta på förödelsen. Land såg svedjenäva och andra mirakel som elden väckt till liv.

FOTO: Anna Friden

Han minns måndagen den 4 augusti förra året med en rysning. Skogsbranden var inne på sin femte dag och vädret var osannolikt hett samtidigt som det blåste hårt.

Bara på en dag femdubblades det redan stora brandområdet i Västmanland. Elden spreds med fruktansvärd hastighet mot nordväst och riskerade att hota Norbergs samhälle.

– Det förekom eldkast på ett par kilometer, bland annat tvärs över en sjö. Det var ett sådant syredrag att sand och grus sögs in i elden, säger Håkan Kling som arbetar med naturvård på Skogsstyrelsen.

Nu en bit in i juni tar vi oss från den västra sidan in i den del som håller på att bli naturreservat. Den första riktiga sommardagens vackra väder står i kontrast mot eldskadade tallar och avbränd mark.

Håkan Kling från Skogsstyrelsen intill en tall som klarat sig.
Håkan Kling från Skogsstyrelsen intill en tall som klarat sig.

Katastrofen som ger nytt liv

Håkan Kling och Jan Bengtsson, från Skogsstyrelsen, vill undersöka vilka växter som kommit upp i de sotiga spåren av förödelsen. De besöker området med tudelade känslor, väl medvetna om att det som är biologiskt intressant för dem i flera fall är katastrofer för enskilda skogsägare.

Jan Bengtsson, naturvårdsspecialist på Skogsstyrelsen, har hittat en örnbräken som med sina djupa rötter överlever det mesta.
Jan Bengtsson, naturvårdsspecialist på Skogsstyrelsen, har hittat en örnbräken.

Läs också: Så räddar du igelkotten från brasan

– Såg du den breda brandgatan just innan vi svängde in här? Den är en hel mil lång och byborna högg upp den på bara 28 timmar för att rädda sina byar, säger Håkan Kling.

Han och Jan Bengtsson är mycket imponerade, inte minst av att byborna trots paniken lät en del större träd och högstubbar stå kvar för naturvårdens skull.

Vi stannar till slut djupt inne i reservatsdelen. Visst syns det att elden dragit fram men många tallar står ändå kvar med gröna barr och allt. Jag trodde att allt skulle vara bränt till aska men får förklarat att stora tallar har god chans att överleva.

Tillsammans nosar de båda ivrigt runt i terrängen. Allvaret över hur branden påverkat samhälle och människor ger vika för nyfikenhet på vad som faktiskt händer på en sådan här plats.

– Det är unikt och intressant med ett så stort brandområde. Det här är inte en vanlig naturvårdsbränning utan en hel bit landskap som brunnit, säger Jan Bengtsson.

Läs också: Prova skogens apotek – 4 naturliga kurer mot vanliga krämpor

Ur elden i askan

Bland alla lysande gröna plantor bland kol och aska hittar Håkan Kling en riktigt exklusiv ört. Intill en svartbränd stubbe tittar en violett liten skönhet upp.

– Titta, en utslagen svedjenäva. Och här en till och en till. De har slagit ut nu den senaste veckan, säger han.

Svedjenävan kan ligga passiv i sitt frö i marken i minst 150 år och vänta på att en skogsbrand ska öppna skalet så att växten kan gro.
Svedjenävan kan ligga passiv i sitt frö i marken i 150 år.

– De kan ha väntat i 150 år, kanske ännu längre, på det här. Fröet kräver 55–60 grader för att gro och när plantan sedan blommat en gång kan dess frö få ligga i vänteläge i kanske upp till 150 år igen, säger Jan Bengtsson.

De rotar vidare och visar mig lunglevermossa, en väntad art som kräver markstörning för att trivas. Vi hittar rallarros, korsört och dunört som alla är vindspridda och typiskt tidiga arter på ett brandfält där konkurrensen till en början är liten.

De grästuvor som sticker upp nästan överallt är framför allt grenrör och piprör. De klarar brand tack vare sina djupa rötter. Samma strategi har örnbräken, en ormbunksväxt med djup och motståndskraftig jordstam.

Känns som tiden efter istiden

De spanar efter fåglar, som visar sig vara förvånande många. En törnskata spanar från en svedd buske och från de sega och livaktiga tallarna hörs trädpiplärka, lövsångare, bofink och svartvit flugsnappare. Uppenbarligen finns det många insekter att fånga.

Vi hoppar in i bilen och kör snirkliga småvägar till reservatets norra del. Den ligger i den stora del som brann den ödesdigra 4 augusti. Här syns inga gröna tallkronor. Allt är svart utom vita och ibland spruckna klippor och stenar, som blottats när jordlagret skoningslöst bränts bort.

– Ungefär två tredjedelar av brandområdet ser ut så här, alltså mycket hårdare bränt. Det känns som tiden efter istiden, när isen just smält bort, säger Håkan Kling.

Läs också: 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad!

Även i detta närmast makabert sönderbrända landskap finns dock liv. Vi hittar bland annat bergssyra, örnbräken, flera gräsarter samt björk. Håkan Kling får till och med syn på några alldeles nygrodda tallfrön. Skogen vill växa igen.

Plötsligt flyger en stor rovfågel upp en bit bort. Det är en ormvråk, en sorkspecialist. Vad hittar den i detta månlandskap? Jan Bengtsson och Håkan Kling är inte förvånade.

– Sorkar ska visst klara sig rätt bra en bit nere i marken, bara de inte dör av syrebrist, säger Jan Bengtsson.

Allt började med en gnista

 • Skogsbranden bröt ut den 31 juli förra året. Under kontroll elva dagar senare.
 • Började på ett hygge med en gnista från en skogsmaskin (markberedare).
 • Cirka 13 800 hektar skog mellan Västerfärnebo och Virsbo i Västmanland brann.
 • Den största skogsbranden i Sverige i modern tid.
 • Avspärrningarna har hävts och allmänheten har tillträde till området.
 • Risken för fallande träd är fortsatt mycket stor.
 • Mest läst på land.se

  • Renoverade huset med ratade prylar – bor gratis i 13 rum och kök 767 views
  • Så får du i dig tillräckligt av supermineralen magnesium 336 views
  • 3 saker du kan sluta köpa och börja göra själv 324 views
  • Magnesium är den nya hälsobomben 180 views
  • Ditt skafferi är laddat med läkande kryddor 161 views
  • Läs mer om

   Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Missa inte vår webbshop

   Lär dig i din takt

   Upptäck nya platser med

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen