Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 22 september 2015

Experten tipsar: Så får du fler fåglar i trädgården

Janne Westers trädgård i Vreta Kloster är en oas för fåglar. Här delar han med sig av sina bästa tips på hur man lockar fåglarna till sin egen trädgård.

Bild 1/4 FOTO: Agneta Bergström
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

En allé med skira björkar kantar den smala vägen fram till den avstyckade gård i Vreta Kloster där Janne Wester bor med sin familj. För ett otränat öga ser omgivningarna med Östgötaslättens vidsträckta sädesfält, här och där uppbrutna med klungor av hus och träddungar, idylliska ut.

Det vackra gamla huset där Janne bor med sin familj ligger inbäddat i grönska.
Det vackra gamla huset där Janne bor med sin familj ligger inbäddat i grönska.

– Förr hade alla gårdar djur och det fanns gott om artrika ängs- och hagmarker. Nu har åkrarna blivit större och antalet gårdar med betande djur har minskat drastiskt. På köpet har utrymmet för fåglar och and­ra vilda arter minskat, säger Janne.

När han flyttade in i ett av husen på gården med sin sambo 2006 gick sädesfälten tätt intill allén och trädgården.

Läs också: Andreas renoverade gården med återbrukat material

Han är uppvuxen i närheten och blev tidigt intresserad av fågelskådning, något som ledde vidare till ett stort engagemang för natur och miljö. Att göra vad han kan för att gynna artrikedomen där han bor är en självklarhet. Inte minst för nöjet att ha ett myllrande naturliv omkring sig. Skillnaden mot när han flyttade in syns redan i allén där han har fått ta över en remsa av åkern längs med vägen. Här har han sina köksväxtodlingar, en liten flock höns och plats för en stor variation av blommande växter.

Förutom att ge ägg hjälper hönsen till att skapa variation i miljön.
Förutom att ge ägg hjälper hönsen till att skapa variation i miljön.

När Land kommer på besök blommar ett överflöd av prästkragar, färgkulla och blåeld. Janne pekar ut en rad andra arter, en del, som klätt, luddvicker och den röda kornvallmon, är gamla åkerogräs, andra som bovete och blålusern är vallväxter.

 Einar plockar blommor i köksodlingarna som består av åtta skiften där sommarblommor utgör ett.
Einar plockar blommor i köksodlingarna som består av åtta skiften där sommarblommor utgör ett.

Läs också: 10 blommor som kan försvinna när betet minskar

– Jag har sått in fjärilsväxter och hotade åkerogräs, hållit nere tistlar och kvickrot och slagit med lie en gång per säsong. Sedan har arter som stor blåklocka hittat hit själva, säger han.

Skapa en varierad miljö

Även fåglarna har hittat tillbaks. Stare, gulärla och buskskvätta häckar kring gården. Andra, som ladusvala och gråsparv, har blivit många fler.

– När vi flyttade hit såg vi bara till enstaka gråsparvar – nu finns det massor av dem. Det viktigaste är att skapa en varierad miljö. Man kan inte bara tänka på fåglarna utan mer se naturen som en helhet. I basen finns växter och insekter som ger fåglarna mat, säger Janne.

Logiskt med ekologiskt

Jannes intresse för fåglar och miljöfrågor har lett till att han börjat med försäljning av ekologisk fågelmat.

– Man matar ju fåglarna för att gynna fågellivet. Då är det ett naturligt steg att även tänka på fåglarna som lever där fågelmaten produceras. Och då är det logiskt att välja ekologiskt – eftersom det ger ett rikare växt- och djurliv.

Själv matar han bara fåglarna på vintern, på sommaren räcker den naturliga maten i omgivningarna gott numera.

– Bor man på landet har man möjlighet att locka helt andra fåglar än i staden. Jag sprider åkerfrö på ett ganska stort skottat område på marken. Det passar eftersom det finns mycket jordbruksfåglar här. Då kommer även en del smågnagare som i sin tur lockar rovfåglar. Jag satte upp en holk till tornfalken i höstas och nu har de fått ut sina ungar. ■

Så får du fler fåglar i trädgården

1. Låt fröställningar stå kvar över vintern och erbjuda småfåglarna mat. Solrosor, blå bolltistel, kardvädd, väddklint och röllika har matiga fröställningar. Ogräs som gråbo, maskrosor, tistlar och kardborrar kan kanske få stå kvar i trädgårdens utkanter.

Läs också: Så höststädar du trädgården som en latmask – 10 smarta tips!

2. Bjud på bär. Aronia, oxbär, bukett­apel, hagtorn, körsbär, rönn och oxel uppskattas särskilt av fåglarna. Tänk på att sorter av exempelvis rönn som har vita eller rosa bär ofta ratas av fåglarna.

Läs också: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

3. Buskage och häckar, gärna taggiga, ger småfåglarna lä, gömstäl­len och platser att bygga bo. Har man gott om plats är en friväxande, gärna blandad, häck som ger bär det bästa. Men även en klippt häck är fantastisk jämfört med ett plank eller ett staket.

4. Var rädd om stora träd, som ek och lönn, som ger mycket livsutrymme, insekter och fröer. Äldre träd med grova stammar är särskilt värdefulla.

5. Gynna insekterna. Även fåglar som i första hand är fröätare föder upp sina ungar med insekter. Gynnar man insekterna kommer fåglarna också. Satsa på blommande växter, odla ekologiskt och låt gärna vilda växter få plats. Kanske kan delar i trädgårdens utkanter få vara lite vildare?

Läs också: Bygg holkar till humlor och vilda bin

7. Sätt gärna upp fågelholkar nu på hösten så kan fåglarna använda dem som övernattningsplatser i vinter.

8. Anlägg en damm om du har plats. Det är brist på småvatten, som är så viktiga, inte bara för groddjur utan även för insekter och fåglar.

9. Skaffa husdjur. Höns, getter och andra husdjur som trampar runt och gödslar gör miljön mer varierad och skapar rum för växter, insekter och i förlängningen fler fåglar.

Läs också: Ny studie: Barn på bondgårdar skyddas från astma och allergi

10. Låt en del av gräsmattan få utvecklas till äng. Då gynnas blommande ängsväxter vilket även gynnar insektslivet. Vill du skynda på invandringen av ängsväxter kan du köpa fröblandningar eller plantor från företaget Pratensis, www.pratensis.se, som är specialiserat på svenska ängsväxter.

Följ oss på Facebook så missar du inga artiklar om djur och natur.

Bor i Vreta Kloster

Namn: Janne Wester.

Familj: Sambon Hilde och sönerna Arvid, 7, och Einar, 5 år.

Bor: I ett hyrt hus i Vreta Kloster i Östergötland.

Gör: Driver företaget Slåttergubben som utför ängsslåtter med lie i Östergötland, håller liekurser, säljer liar och ekologisk fågelmat.
Info: www.slattergubben.se.

Intresse: Fågelskådning.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen