Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 25 maj 2015

Familjeföretaget som drivs med gammal ost

På familjeföretaget Sivans ost i västgötska Vara är det kvinnorna som styr. Med Sofia Johansson har femte generationen tagit över. – Företaget ska drivas med trivsel och stort hjärta. Det är viktigare än att växa och bli större, säger Sofia Johansson.

Bild 1/6 FOTO: Marie Skoglund
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

Den som ska till Sivans ost får se upp för att inte missa den lilla vägskylten mot Baljered. Här, strax utanför Vara, förvarade militären tidigare flygbränsle i ett bergrum under stort hemlighetsmakeri.

– Det var faktiskt så hemligt att området är en grå fläck på Google maps. Det gjorde det lite knepigt då vi sökte bygglov. ”Ni vill ha bygglov, var då?”, förklarar Sofia.

Utökning av verksamheten

Hanteringen av ost har utökats med bageri och kafé. Lokalerna är uppbyggda av återvunnet material, och runt om blir hjälmar och oljekannor en blinkning åt platsens militära historia. Även för bergrummet finns idéer.

– Vi vill lagra ost i berget, men vi är inte där än. Det är mycket som måste undersökas, allt från hur radon påverkar mat till rasrisk.

Land.se skriver om Sivans ost
Här inne i bergrummet kan Sivans ost komma att lagra ost framöver. Men innan det kan bli så är det mycket som ska undersökas.

Sofia är femte generationen som driver ostföretaget framåt med hårt jobb och mycket glädje. På väggen i kaféet samsas föregångarna; mejerskan Kristina, hennes son Axel med sin älskade Hanna, deras dotter Anna och så naturligtvis Sivan själv som är Sofias mamma. Hennes stiliserade porträtt har blivit företagets symbol.

– Jag är uppväxt med ost och en hårt arbetande mamma. När jag var barn stod aldrig bilen i garaget, där lagrade mamma sina ostar. Bilen fick hålla sig i utegaraget vilket inte var mer än rätt, det var osten som betalade för den, säger Sofia.

För sju år sedan funderade Sivan på att sälja, åldern tog ut sin rätt. Sofia och hennes syster Maria tyckte det var tråkigt om familjeföretaget skulle sluta så.

– Jag var bagare och restaurangkonditor, Maria arbetar på Skattemyndigheten i Stockholm. Vi löste det så att vi bildade ett aktiebolag där Maria klev in som passiv delägare. Själv blev jag anställd under två år för att ta tillvara mammas kunskap. Det blev en väldigt bra lösning, säger Sofia.

Land.se skriver om Sivans ost i Vara
Ostdisken. ”Vår specialitet är hårdostar som får mycket smak då de lagras länge” säger Sofia Johansson.

Ost köps från stora och små mejerier. Huvudsaken är att det är bra ost och det finns det gott om i Sverige, säger Sofia.

– Vår specialitet är hårdostar som får mycket smak då de lagras länge. En stor del säljs till restauranger och delikatessbutiker och vi har ständigt 25 ton ost i lager. Kunderna i trakten är väldigt lojala, många generationer har handlat hos mamma eller mormor.

Det blir långa dagar. Sommartid börjar Sofia ofta vid klockan 8 för att komma hem runt klockan 22, och före jul är det jobb sju dagar i veckan.

– Jag är entreprenör och vet att det krävs hårt arbete. Vårt kafé är öppet till klockan 20 under sommaren, och i september är vi rätt trötta. Då kommer istället förberedelserna för julruschen och vi bakar mycket.

– Min styrka är att jag inte är så rädd och ser möjligheter i allt. Arbetet gör mig dessutom lycklig, det blir en livsstil. Då är jag beredd att satsa blod, svett och tårar. Och sjätte generationen står på tillväxt med min 15-åriga dotter Tuva, som hoppar in här ibland, säger Sofia.

Hjälpsamt nätverk

Som småföretagare har hon stort behov av att träffa andra i samma situation. Hon har ett nätverk där alla hjälps åt och bidrar med tips och råd.

– Förra året växte vi plötsligt så mycket att vi fick ta till akutlösningar som gav skyhöga personalkostnader. Vi kämpade med lönsamheten. När jag pratar med andra entreprenörer säger de ”jaha, du har kommit till det stadiet nu”. Nu måste vi styra upp. Det är lätt att flaxa iväg och tycka att vi ska skapa nytt hela tiden, men istället bör vi bli bättre på det vi redan gör och se vart vi brister, säger hon.

Hur lyckas man få ett familjeföretag att leva i fem generationer?

Sofia funderar ett ögonblick.

– Jag tror att det beror på stoltheten och glädjen över det vi gör. Det är inte viktigast att bli större, snarare är det viljan att skapa något tillsammans där vi trivs.

Sofias dotter Tuva kan ibland klaga på att hon jobbar för mycket.

– Jag hoppas att jag är en bra förebild för mina barn. Att jag visar att man ska ta chansen. När jag kommer hem stänger jag av telefonen. Hemma i Skara är jag Tuvas mamma. I Vara är jag Sivans ost.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen