Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 2 juni 2015

Fembarnsmamman nära skuldsanering – då vann hon 10 miljoner

Skuldsatta fembarnsmamman var nära att knäckas av stress. Då kom samtalet från Svenska Spel: Grattis, du har vunnit 10 miljoner kronor!

Land har fått en exklusiv intervju med Eva, som vill vara anonym för att slippa all uppståndelse och skydda sina barn. Rösten bryts av rörelse när hon berättar om rekordvinsten, hon är fortfarande i ett slags chocktillstånd.

– Ja, jag kan fortfarande inte fatta det. Är det mig det händer? Herregud, hur kunde detta ske? 10 miljoner kronor, det går inte att greppa.

De första dagarna kunde hon knappt äta eller sova. Hon gick långa skogspromenader med sin schäfervalp och ömsom grät och skrattade. 54-åriga Eva, som bor på en liten norrländsk ort, har inte fått mycket till skänks hittills i livet. Hon har jobbat hårt sedan 15 års ålder, de senaste tio åren som lokalvårdare. De fem barnen har hon mestadels tagit hand om själv.

Stora hål i plånboken

Den yngsta dottern har diagnosen autism och behöver mycket stöd och hjälp av sin mamma.

– Eftersom jag jobbar heltid så har jag inte hunnit med annat än min dotter och familj. Jag har inte haft tid att ha umgänge med vänner och fritidsintressen, berättar hon.

Ett barn med särskilda behov kan också medföra extra utgifter. Sönderslagna glasögon, trasiga kläder, med mera, har gjort stora hål i Evas plånbok. Hon har lidit av att inte kunna ge dottern saker och upplevelser som kunde vara utvecklande och kul.

– Som en trehjuling för vuxna, till exempel. En sådan har jag aldrig haft råd med, den kostar 17 000 kronor. Det är det första jag ska köpa nästan, säger hon. Så ska vi äntligen åka till Astrids Lindgrens värld. Jäntan älskar alla figurerna i filmerna och böckerna.

Nu grumlas rösten igen. Känslorna är starka inom henne. I ett slag har hela hennes liv förändrats.

– Det är som om en tung, tung ryggsäck lyfts av mig. Vem vet, jag kanske stiger mot skyn som en ballong? skojar hon. Det Eva syftar på är de skulder som legat över henne. Hon hade precis, efter mycket vånda, beslutat att ansöka om skuldsanering,

– Det var på fredagen den 1 maj, och på lördagen ringde de från Svenska Spel i Visby – helt ofattbart. Det är som om någon ovan där sett mig. Vilka är oddsen för att man ska pricka in sju rätt på Joker i Lotto? Och jag som nästan aldrig spelar, det var en slump att jag lämnade in kupongen på 52 kronor, säger hon.

Rösta

Sjuk av påfrestningarna

Det hela är som en askungesaga. Eva har jobbat och strävat i många år och inte kunnat ta hand om sin egen hälsa. Stressen gav henne högt blodtryck och till och med en liten stroke för några år sedan.

– Jag har haft sömnproblem också och läkarna har haft svårt att få ned mitt höga blodtryck. En doktor sa: ”Du har redan ett heltidsjobb med din dotter och borde egentligen sluta arbeta”, berättar hon. Nu kan hon äntligen göra det. Få ett andrum och en paus från stress och pengabekymmer. Men hon har inte sagt upp sig, bara begärt tjänstledigt.

– Jag är ju van att jobba och göra rätt för mig. Det känns konstigt att tänka att man inte ska jobba om dagarna, säger hon.

Men ganska skönt också nu när hon har börjat vänja sig vid tanken. Kunna vila, motionera eller gå roliga kurser dagtid när dottern är i skolan. Och slippa hetsen på morgnarna:

– Jag börjar ju redan klockan sex och måste väcka jäntan vid fem och köra henne till fritids. Nu slipper både hon och jag den stressen. Och hon kan få åka taxi till skolan, det får man inte till fritids, så det är också jätteskönt, säger Eva.

Vill underlätta för barnen

Men det finns baksidor med storvinsten också. När nyheten spreds på orten slog någon sönder Evas brevlåda, kanske för att komma åt hennes bankuppgifter. Hon bor lite avsides och kände sig för första gången rädd och utsatt där.

– Vi kommer att flytta härifrån så fort jag hittar ett hus närmare centrum. Jag hyr bara det här huset och nu kan jag köpa ett eget hus, säger hon.

Hennes post lagras på postkontoret av säkerhetsskäl, Eva får hämta den där personligen. Hon ska också byta till hemligt telefonnummer. Hon har även fått tiggarsamtal och brev. En organisation för hemlösa hundar ringde direkt och flera andra föreningar och privatpersoner har hört av sig.

– Jag tycker så synd om folk som har det svårt, och det känns jättejobbigt att säga nej. Men jag har bestämt mig för att inte ge till någon. Jag har ju fem barn och nio barnbarn som merparten av pengarna ska gå till. De kommer att få en helt annan start på livet än vad jag fick, säger hon.

Tid till eftertanke

Eva inser att hennes liv kommer att bli helt annorlunda nu, men kan inte riktigt föreställa sig hur ännu.

– Jag vill bara vara samma gamla jag och leva mitt vanliga liv. Men det märks redan skillnad bara jag går till affären, folk stirrar och pekar, berättar hon.

Avundsjuka har hon stött på, men de flesta har reagerat väldigt positivt.

– Tack och lov är det många som vet hur jag haft det som säger: ”Är det någon som är värd det här så är det du!”, berättar hon.

När Land pratar med Eva ska hon snart åka till Svenska Spels kontor i Visby och ordna allt det praktiska runt vinsten. Där har de jurister och rådgivare som hjälper henne att placera pengarna och ger råd om hur hon ska hantera sitt nya liv som mångmiljonär.

– Det första jag ska göra är att åka i väg en vecka på semester utomlands. Det har jag längtat efter! Sedan ska hon för första gången i sitt liv riktigt få tid att tänka igenom vad hon själv vill och tycker är roligt att göra. En lyxig känsla för ensamstående mamma som nästan bara tänkt på andras behov.

– Jag älskar djur, kanske startar jag något inom det området. Eller går roliga utbildningar, funderar hon och låter glad.

Andra läser också:

 • La ut lekstugan på Blocket – fick beställningar för 200 000
 • Du vet att du är i Skellefteå när …
  • Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor 7 361 views
  • De 6 mest besprutade frukterna 1 194 views
  • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 653 views
  • 14 tips som lyxar till det för dina höns 393 views
  • Skolan som slog tillbaka – så gjorde vi 202 views
  • Relaterade artiklar

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen