Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 augusti 2015

Fler unga drömmer om att leva enkelt – saknar utedasset

Platt-tv och diskmaskin i all ära – nu börjar det bli inne att leva spartanskt. Enligt en undersökning från If saknar stugägare att ha utedass och att spela sällskapsspel.

Under sommaren byter många semesterfirare ut den stressiga vardagen mot slappar dagar i stugan. Samtidigt följer bekvämligheterna med till fritidshuset. Enligt en undersökning från If rustas många stugor till modern standard. Hälften av de tillfrågade har till exempel platt-tv i stugan och var tredje diskmaskin.

Läs också: Marcus jobbar i sex dagar – är ledig i 10 månader

Men många drömmer om att leva spartanskt, framförallt yngre personer. Förutom att elda i kamin svarar en av tio att de saknar dasset i sommarstugan.

– Förr hade nästan all stugor utedass. Det är opraktiskt och har försvunnit av en anledning, men i stugan är traditioner starka. Här vill många drömma sig tillbaka och njuta av en tid som står stilla, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Rösta

Sällskapsspel framföra surfplatta

Var fjärde ung i åldern 18-29 saknar att spela sällskapsspel. Det är nästan dubbelt så många jämfört med hur många som uppger att de tar med sig surfplattan till landstället.

Nästan var femte ung svarar också att de saknar att elda i kamin.

– Att yngre tycker att det är kul att gå och hämta vatten i brunnen och elda i kaminen för att få värme kanske hänger ihop med att de aldrig behövt göra det ”på riktigt”. Om man tidigare faktiskt behövde utföra de här sysslorna till vardags så kanske det inte var lika mysigt, säger Caroline Uliana.

Läs också: Återbruk, delningsekonomi och lokalproducerat – haka på trenderna

Sex saker vi saknar mest i sommarstugan:

Unga 18-29 år – Totalt Spela sällskapsspel 23% 12% Elda i kamin 15% 8% Använda utedass 9% 7% Diska utomhus 5% 5% Hämta vatten utomhus 10% 4% Borsta tänderna utomhus 10% 4%

Hur modernt utrustad är din sommarstuga? Dela med dig i kommentarsfältet!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen