Förbanna inte ogräset – ät upp det i stället
Långt innan dina odlade grönsaker ens grott fylls skog och trädgård av ätliga växter. Passa på att skörda så fort de kommer upp, då är de som spädast och godast. Här är 5 godingar du inte får missa.
1. Tusensköna
Både de rara blommorna och bladen är ätliga. Fint och gott i sallad. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.
Både blommorna och bladen är ätliga på tusenskönan.
2. Svinmålla
Svinmålla är den vanligaste av mållorna. Den har en mild smak och används som spenat, till exempel rå i sallad och pesto eller tillagad i soppa, paj, bröd och så vidare.
Svinmålla har en mild smak och den kan användas som spenat.
3. Våtarv
Våtarv är vanlig i hela landet utom i fjällen. Kan ätas rå, kokt eller stekt. Eller varför inte mixad i en smarrig smoothie!
Våtarv kan ätas rå, kokt eller stekt.
4. Maskros
Späda maskrosblad är goda i sallad. Blommorna kan stekas, jäsas till vin eller kokas till maskrossirap. Vinrecept finns här och sirapen kan du koka så här.
5. Viol
Det finns många violarter och alla är ätliga. Både blomman och bladen kan användas i sallad. Eller varför inte som tårt- eller dessertdekoration! Det går också att koka saft på viol. Använd ett recept på fläderblomssaft och ersätt fläderblommorna med doftande violer.
Jättebra tips på fler ätliga vilda växter hittar du i Skogsskafferiet.