Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 2 oktober 2015

Förbered huset inför vintern – 14 tips

Kallare tider väntar och det är dags att utrusta huset för den annalkande årstiden. Var ute i god tid och förebygg eventuella skador – det sparar både tid och pengar. Här är några saker du kan göra redan nu!

1. Rensa takrännor och stuprör

Ta bort löv och annat skräp, annars kan det samlas vatten i rännan som inte rinner undan. Risken är att det svämmar över eller fryser och det kan skada både fasad och husgrund. Igentäppta takrännor kan dessutom öka risken för istappar.

2. Investera i avledningsrännor

Placera rännorna från stuprörens mynningar, dessa leder bort regnvattnet från huset. Då undviker du att husgrunden drabbas av fuktskador.

Gilla land.se på Facebook för att få fler artiklar om hus, hem och värme

3. Kontrollera taket

Gör det både utvändigt och invändigt och se till exempel till så att inga takpannor är skadade eller ligger fel. Ta även bort mossa från taket så undviker du att plattorna spricker.

4. Montera snörasskydd

Ramlade det ned mycket snö från taket i fjol? Då bör du montera ett snörasskydd ovanför ingången.

5. Koppla bort trädgårdsslangen

Just trädgårdsslangen är något det slarvas ofta med, enligt försäkringsbolagen. Koppla bort slangen och snabbkopplingen från vattenutkastaren så att eventuellt vatten kan rinna ur. Många lämnar kvar slangen ute och det kan leda till att vattenrören fryser sönder inne i väggen, vilket brukar märkas först på våren.

Läs också: Så håller du värmen i höst – 6 energisnåla tips för ditt hem

6. Kontrollera dörrar

Justerar dörrar som kärvade förra vintern men som ännu inte åtgärdats.

7. Täta!

Gå runt i huset och se om det finns några kalla utrymmen som behöver tätas, exempel dörrar och fönster i källaren eller på vinden. Om du har självdrag kommer luften in via fönstren, därför ska du inte täta fönstrens övre del.

8. Fungerar dräneringen?

Försäkra dig om att allt är i sin ordning.

Läs också: Så upptäcker du fuktskador i ditt hus – 5 saker att titta efter

9. Kolla luftvärmepumpen

Har du luftvärmepump? Se då till att fläkten utomhus är ren. Om det bildades mycket is under pumpen förra vintern kan det vara en bra idé att leda kondensvattnet till husets dagvattenledningar.

10. Plocka in lösa föremål

Det kanske är en självklarhet, men plocka in alla saker som ligger ute på gården, altanen och balkongen. Det gäller även elsladdar.

11. Isolera rören

Om några rör är extra utsatta för kyla bör de vara ordentligt isolerade och skyddade. Det ska utföras fackmässigt av en VVS-entreprenör.

12. Stötta upp altanen

Om du har ett altantak kan du sätta upp en stolpe i mitten som stöttar upp taket. Om det blir en snörik vinter kan det vara värt besväret! Eftersom altantak ofta är platta kan en extra stolpe bidra till att taket tål upp till dubbelt så mycket snö.

Läs också: Så renoverar du drömhuset steg för steg

13. Sota skorstenen och kontrollera eldstaden

Har du en kamin som du vill elda i inför vintern? Låt en sotare kontrollera eldstaden innan du använder den. Ovana eldare lastar ofta in för mycket ved i kaminen, vilket kan leda till överhettning i rökröret som går genom huset. Då finns det risk för soteld som till exempel kan sprida sig till vinden.

14. Dra in markiser

Fäst dem ordentligt inför vinterns snöfall eller oväder. Då är de hela och fina till våren igen.

Kom ihåg: Se till så att du har ett förråd av grus eller sand i direkt närhet till huset, så att du kan sanda när halkan slår till.

Källa: Villaägarnas Riksförbund, Länsförsäkringar, Anticimex

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen