Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

Föreläsaren Teo Härén: "Servicen på landsbygden har aldrig varit bättre"

Utvecklingen av internet kommer att innebära en revolution av samhället, vilket särskilt kommer att gynna landsbygden, menar föreläsaren och företagaren Teo Härén.

Bild 1/2 FOTO: Annika Boltegård
Bild 2/2

Blicken är pigg och glad bakom de stålbågade glasögonen. Det står snabbt klart att 46-årige Teo Härén ser extremt ljust på tillvaron. Hans kommentar till all slags problembeskrivning är: Men om man vänder på det …

– Ja, allt handlar om hur man beskriver och ser på saker och ting. Det går alltid att hitta en positiv sida och möjliga lösningar.

Att inspirera till kreativa lösningar är också hans yrke. Teo driver företaget Interesting.org med hjälp av föreläsningar, böcker och kurser.

Vi träffas i hans kombinerade hem och arbetsplats i Älvkarleö i Norduppland.

Flyttade från Stockholm för sju år sedan

Hit, till det gamla vallonbruket med anor från 1600-talet, flyttade han och hustrun Sanna för sju år sedan. De förälskade sig i det vita, vackra huset, som var patronens boningshus innan den stora herrgården byggdes.

– Vi hade en önskelista med 25 punkter och det här huset uppfyllde 24, berättar Teo.

För honom var det ganska lätt att flytta med sig jobbet från Stockholm. Hustrun Sanna, som var ekonomichef på ett stort företag, förhandlade sig till möjligheten att jobba hemifrån flera dagar i veckan. I dag är också hon egen företagare, bland annat inom turism.

Byggde sporthall i en gammal lada

Döttrarna Iris och Elvira, 10 och 5 år, stortrivs med det fria livet i Älvkarleö. Och Teos 16-årige son Albert från ett tidigare äktenskap, kommer dit så ofta han kan. Han älskar att vara i den sporthall som Teo har fixat i en gammal hölada, med klättervägg, beachvolleyplan och möjlighet att spela fotboll, tennis och badminton.

– Jag älskar själv att vara här och den är öppen för alla i byn. Ungdomar över 16 år får egen nyckel hit.

När han summerar för- och nackdelar med flytten från Stockholm vinner Älvkarleö stort. Han radar upp fördelarna: Mycket god granngemenskap, härlig miljö och massor att göra.

– Stadsbor som kör igenom en mindre ort som Älvkarleö kan få för sig att det inte finns något att göra. Men de har så fel. Bara här i trakten har vi tennis-, skjut- och motorcrossbanor, fotbollsplaner. Och det är nästan alltid ledigt, till skillnad från i Stockholm, säger han.

Internet gör livet lättare

Inte ens kulturlivet är bättre i storstaden, menar han. För de flesta stockholmare nyttjar inte kulturutbudet mer än ”lantisar” som åker dit för att se teater eller konserter.

Och han sticker ut hakan genom att slå fast att servicen inte alls har blivit sämre på landsbygden, trots butiksdöden.

– Nej, tvärtom, utbudet har aldrig varit bättre. Tack vare internet har vi tillgång till tusentals butiker hemma vid köksbordet. Man slipper vandra runt i stora köpcentra – i stället beställer man via datorn och får varorna med posten.

– Det är enorm skillnad mot hur det var när jag växte upp i Rimbo. Då var man tvungen att åka till Norrtälje eller Stockholm för att få tag på sportkläder och annat.

Matkassar direkt till dörren

Inte heller maten är några problem, trots att ingen butik finns i närheten. Lösningen är matkassar från Citygross som varje vecka levereras till flera hushåll i byn, från Gävle några mil bort.

– Det blir billigare för dem att ta emot beställningar via internet och köra ut varorna än att öppna en liten butik i trakten. Och vi kunder har ett mycket större sortiment att välja ur, säger han.

Utvecklingen av internet kommer att innebära en revolution av samhället – vilket särskilt kommer att gynna landsbygden, menar han.

– Vem vill sitta i timslånga bilköer om man lika gärna kan sköta arbetet hemifrån. Då växer landsbygden även utanför pendlingsbältet till städerna, där huspriserna är låga och livskvaliteten stor.

”Servicen har aldrig varit bättre”

När fler tjänsteföretagare flyttar till byar och mindre orter kan kreativa ”kluster” skapas, som blir dragplåster som lockar ännu fler dit.

– Fler utflyttade företag kan i sin tur skapa en ny marknad för olika lokala företag, vilket blir en god cirkel, menar Teo.

Men tillgången till bredband är ju usel på många håll på landsbygden.

– Nej, man kan vända på det… De flesta på landet har bra internet idag, och fler får det hela tiden, men den beskrivningen ser man aldrig i media. Där låter det som hela landsbygden saknar internet, och det är klart folk tvekar att flytta ut på landet då.

– Självklart finns det mer att göra i vissa glesbygdsområden, säger han, men återigen; servicen har aldrig varit bättre på landet!

Teo Härén

Ålder: 46 år.

Bor: I Älvkarleö (nära Älvkarlby) i norra Uppland.

Gör: VD i det egna företaget Interesting.org

Familj: Hustrun Sanna Rudling, barnen Albert, 16 år, Iris, 10 år, och Elvira, 5 år.

Motto: Arbeta tillsammans, tänk positivt och lös problemen!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen